Mona Lisa visszatért: különleges szabályokkal nyitott újra a Louvre

2020. július 09.
Négy hónap kényszerszünet után újranyitott a Louvre, ám a koronavírus-járvány miatt különleges szabályokkal látogatható csak a múzeum, így például a Mona Lisa is. Valószínűleg nem jár rosszul, aki most csodálja meg a világhírű festményt, hiszen a zsúfolt látogatótér helyett, kényelmes távolságtartás mellett lehet szemügyre venni a műalkotásokat.

A két legfontosabb változás, amelyre a Louvre-ba látogatóknak számítania kell: a múzeumban kötelező a maszk viselése, és jelentősen korlátozták a látogatók számát. Valószínűleg sokkal jobban járnak, akik most vágnak bele a Louvre, vagy akár a versailles-i kastély bejárásába, hiszen a zsúfoltság és a tömeg helyett kényelmesen, a másfél méteres távolságot betartva, jobban szemügyre vehetik a műalkotásokat. 

A Louvre a világ egyik legnagyobb múzeuma, 45 ezer négyzetméteren, mintegy 230 teniszpályányi területen ismét látogatható és megtekinthető Párizsban a múzeum mind a harmincezer műtárgya. „Nagyon meghatott az egész csapat, készültünk az újranyitásra” – mondta Jean-Luc Martinez, a múzeum igazgatója. 

A látogatók tömegére azonban most nem kell számítani, és nem csak azért, mert például az Amerikai Egyesült Államok turistái előtt az Európai Unió, így Franciaország sem nyitotta még meg a határait. A Louvre így abban reménykedik, hogy a közelebbi helyekről, Párizs környékéről érkezők érzik majd úgy, most jobban szemügyre vehetik akár a Mona Lisát, mintha tolakodniuk kellene a kiállítóteremben. 

A múzeumot korábban naponta mintegy ötvenezren látogatták a legforgalmasabb nyári hónapokban. A koronavírus-járvány miatt azonban most csupán legfeljebb hétezren nézhetik meg naponta a Mona Lisát, így még arra is lesz esetleg hely, hogy szelfit készítsenek Leonardo da Vinci ikonikus festményével.

Olvastad már?

Forrás: Time
Fotó: Getty Images, Unsplash