10 Givenchy ruha, ami történelmet írt

2022. március 19.
A Givenchy Audrey Hepburn és Grace Kelly kedvenc tervezőháza volt. Mutatjuk, miért!

Az ötvenes évek óta fogalom a divatban a Givenchy, vagyis a Jean-Claude és Hubert de Givenchy által alapított márka. Modern, nőies stílusáról, elegáns, letisztult vonalairól és minőségi anyagairól ismert. A divatház híres ügyfelei voltak Audrey Hepburn, illetve a Grimaldi és a Kennedy családok tagjai. De találunk bőven rajongókat a kortársaink között is.

Aki látta Audrey Hepburnt az Álom luxuskivitelben című filmben, sosem feledi azt a bizonyos „kis feketét”, természetesen Givenchy alkotását. A szett tökéletes volt a hajdísztől a cipőig – a nőiesség jelképe lehetne. Nem beszélve a hosszú kesztyűkről…

Modell viseli az ikonikus ruhát a Christie’s árverése előtt.

De a márka fehérben sem mutat rosszul. Amikor 1954-ben elnyerte az Oscar-díjat a Sabrina című filmben nyújtott alakításáért, Audrey Hepburn ujjatlan fehér csipkeruhát viselt derékövvel.

Audrey Hepburn oscar díj

A nem hagyományos esküvői megjelenés kategóriájába is benevezhetne a divatház azzal, hogy egy állónyakú rózsaszín miniruhát tervezett Audrey Hepburn és Andrea Dotti svájci esküvőjére.

Audrey Hepburn esküvő

Amikor Grace Kelly 1961-ben elment a Fehér Házba, a Givenchytől választott ruhát és bolerót. Fehér kalapot és fehér kesztyűt párosított hozzá.

grace kelly fehér ház

Amikor Jackie Kennedy a francia elnökkel, Charles de Gaulle-lal meglátogatta a versailles-i palotát, Givenchy krémszínű ujjatlan selyemruhába öltözött, mellkasán virágos díszítéssel.

Jacqueline KENNEDY

Egy kis ugrás az időben: azzal, hogy Harry herceg eljegyezte Meghan Markle-t, elindította a szokásos világméretű latolgatást is: vajon milyen lesz a menyasszonyi ruha? Az ara végül klasszikus, elegáns fehér ruhában állt oltár elé, olyanban, amit azóta is másolnak a szalonok.

meghan markle esküvő

Nemcsak az ő öltözékét készítette a Givenchy, de a hat koszorúslányét is. A tervező a brit Clare Waight Keller volt, számos luxus divatház igazgatója, Az év divattervezője díj birtokosa (azóta lemondott posztjáról).

Ezt olvastad már?

Amikor Kim Kardashian feleségül ment Kanye Westhez Firenzében, szintén egy lenyűgöző csipke Givenchy ruhában tette. A Clare munkáinál határozottan dinamikusabb, Riccardo Tisci által tervezett ruhát áttetszőbb csipkével díszítették, testhez álló sziluettje pedig összhangban volt Kim jellegzetes stílusával. ITT tudjátok megnézni.

Emlékezetes az a virágos darab is, amit Kim 2016-ban viselt várandósan. A dizájn végigfutott még a keze fején is, sőt, a szandálján folytatódott.

 Kim Kardashian

Beyoncé Met-gála ruháinak többsége is Givenchy (pontosabban Riccardo Tisci) munkája, és ez a latex, bonyolult gyöngyökkel díszített 2016-os darab sem volt kivétel.

beyonce met gala

De jól emlékszünk Beyoncé 2015-ös, áttetsző ruhájára is. Lényegében egy hússzínű hálóról beszélünk, amelyet mindenütt kristályok díszítettek, és a szegélynél bonyolultabb gyöngyfűzés uralja. A ruhára még Formation című slágerében is visszautalt…

beyonce met gala

Forrás: Vogue, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!