A hipszter stílus kettősége köszön vissza Guedada Amina Mara vizsgamunkájában

2022. április 05.
Guedada Amina Mara a Werk Akadémia divatszakértő és stylist képzésének hallgatója. Az első féléves vizsgamunka a különböző szubkultúrák feldolgozása volt. Amina témája a hipszter szubkultúra lett, amelynek hallatán rögtön nagy kutatásokba kezdett: kigyűjtötte az összes olyan elemét ennek a stílusnak, ami vissza tudna köszönni később a fotókon a kiegészítők használatában, mintákban, rétegzésekben, lazaságban és a kényelem fontosságában.

„Már a kutatás során megfogalmazódott bennem, hogy milyen sok kettősség rejlik ebben a szubkultúrában. Városi fiatalokról, egyetemistákról beszélünk, akiknek fontos a természet szeretete, jellemző rájuk a vegán étrend, illetve a környezetvédelem. Azonban még mindig városi fiatalokról beszélünk, akik ki tudja mit kezdenének magukkal egy valóban természetes környezetben. Ezt a kettősséget mindenképpen bele szeretettem volna vinni a koncepcióba” – mondja Amina.

Így került bele a kollekcióba a növények és betonfalak közti ellentét is, ami a fotózás helyszínén is visszaköszön: a Szimpla Kert tökéletesnek bizonyult, hiszen a 7. kerület betonsűrűjében található, hangulatát tekintve mégis inkább egy kertnek mondható, ami alkalmas egy délutáni baráti találkozóra, mégis az éjszakai élet egyik meghatározó helyszíne.

hipszter-stilus-guedada-amina-mara-vizsga-werk-akademia

„A következő ellentét a nappal és éjszaka lett volna. A helyszín sokszínűsége lehetővé tette a természetes fénynél és növényekkel való fotózást is, illetve a különböző megvilágításoknak hála az éjszakai élet is bemutatásra került. Végül pedig talán nem is egy nagy ellentét pár lett, hanem egy folyamat vagy inkább körforgás, ami a sokszínűségre épül” – meséli a stylist.

A ruhákat tekintve a fő szempont a lazaság és kényelem hangsúlyozása volt Amina számára: „A hipszter lányokra nem jellemző a túlzottan nőies megjelenés, hiszen ebben a szubkultúrában eléggé összemosódnak a nemek: egy hipszter lány is ugyanúgy felvesz egy sapkát, farmernadrágot mintás zoknival és sportcipővel, mint ahogy egy hipszter fiú. A ruhákat illetően a szubkultúra tagjaira jellemző az egyediség iránti vágy, legyen szó akár tervezői darabokról, akár vintage boltokról, esetleg turkálókról. Ezzel pedig el is érkeztünk a következő ellentéthez. Én ezt az ellentétet átfordítottam: néhány tervezői darabot kombináltam fast fashion ruhákkal. Igyekeztem olyan alapdarabokat választani, amiken nem látszik egyértelműen, hogy hol is lettek vásárolva, hiszen a legtöbb elem valószínűleg egy turkálóban vagy vintage boltban is fellelhető lenne.”

Aminának nehéz dolga volt a fotózás során, mivel ez a szubkultúra nagyon közel áll a mai utcai viselethez, és nem szerette volna, hogy a vizsga anyaga átcsússzon egy lifestyle fotózásba. Mivel a helyszín nagyon domináns volt és a ruhák is figyelemkeltőek, a stylist próbálta megtartani az arany középutat, egyszerűbb darabokat választani, és itt-ott inkább a kiegészítőkkel variálni – így lett egységes a végeredmény.

Kabát Desigual, Bakancs CCC, Ékszerek Zentai Emese ZEMSE (Prizma Design Store), Táska ESC Studio Budapest (Berényi Diána) Modell: Bogi

Pulcsi Zara, Ing H&M, Szoknya H&M Modell: Hanna

Dzseki Pull&Bear, Top Zara, Nadrág Zara, Sapka H&M, Bakancs Deichmann Modell: Hanga és Bogi

Pulcsi H&M, Szoknya H&M, Sapka Reserved, Táska ESC Studio Budapest (Berényi Diána) Modell: Bogi

Dzseki H&M, Ruha Desigual, Bakancs Deichmann Modell: Hanga

Kalap H&M, Ing ruha H&M, Kardigán H&M, Bakancs CCC, Ékszerek Zentai Emese ZEMSE (Prizma Designer Store) Modell: Bogi

 

Styling: Guedada Amina Mara

Fotó: Csoboth Edina

Modellek: Visage Models Hungary (Bogi, Hanga)

Smink: Kovács Petra

Haj: Márkus Eszter

Helyszín: Szimpla Kert

(Kiegészítők: ZEMSE, ESC Studio Budapest)

Olvass tovább!