Innen tudhatod, hogy minőségi ruhát vásárolsz

2022. április 30.
A ruhák minősége az elmúlt években folyamatosan hanyatlik, miközben a fast fashion egyre népszerűbbé válik, mi pedig többet és többet fogyasztunk. A divatcikkek ára zuhan lefelé, a színvonallal párhuzamosan. Ennek ellenére léteznek kiváló minőségű ruhadarabok, csak tudnunk kell, hogyan találunk rájuk.

Az első pillantás

Az a legjobb mód a ruhadarab minőségének ellenőrzésére, ha belenézünk. Ellenőrizzük, hogy a szegély és a varratok alaposan le vannak-e varrva. Keressünk kis öltéseket, mert azok tartósabbak, mint a hosszúak, amelyek azt jelzik, hogy gyorsan készült a ruha. Végül vizsgáljuk meg az egészet, nincs-e benne hiba, látunk-e szakadt szálakat, sérüléseket.

minoseg-ruha-vasarlas-kornyezetvedelem

Ellenőrizzük a címkéket

A címkék megmondják, hol készült a ruha, milyen az anyagösszetétele és hogyan kell ápolni – ez a kulcsfontosságú szempont, amikor arról döntünk, hogy egy adott darab megfelel-e az igényeinknek. Például, ha mindennapi viseletet keresünk, akkor valószínűleg kerülnünk kell a kézi mosás vagy vegytisztítás feliratú holmikat.

Anyagösszetétel

Bármi, jó, ami olyan fehérjealapú szálból készült, mint például a gyapjú, ami melegen tart, ha fázunk, de elég légáteresztő is, ha jó idő van. Ezek az anyagok viaszos bevonattal is rendelkeznek, így nem kell gyakran mosni őket, és ellenállnak a ráncoknak, tehát utazáshoz is tökéletesek. A növényi anyagokból, például pamutból, lenből vagy viszkózból készült szálak szintén légáteresztők, de nem tartanak olyan melegen, mint a gyapjú. Könnyen moshatók, de gyorsan gyűrődnek is. A szintetikus szálak, mint a poliészter vagy a nejon, már sokkal bonyolultabbak. Nem jól szellőznek és felfogják a testszagot, így ne csodálkozzunk, ha rövid viselés után is kellemetlenül érezzük magunkat bennük. A mesterséges anyagoknak leginkább a víz- vagy szélálló kabátok és az sportruházatok esetén vehetjük hasznát.

Hogyan válasszunk jó minőségű anyagot?

A kiváló minőségű szövet jobb érzetet ad a bőrön, és általában jobban is illeszkedik hozzá, kényelmesebb viseletet biztosít. Teszteljük a ruhát! Húzzuk a hüvelykujjaink közé az anyagot, hogy megnézzük, nyúlik vagy inkább megtartja a formáját, majd finoman dörzsöljük meg, hogy lássuk, összehúzódik-e. A bőrünkhöz is próbáljuk hozzá: dörzsöljük a nyakunkhoz vagy alkarunkhoz, ahol a bőrünk érzékenyebb.

Gyártási hely

Bár 20 évvel ezelőtt igaz lehetett, hogy a Made in Italy címke a kidolgozottságot és a minőséget fémjelezte, mára nem feltétlenül ez a helyzet. A tudás és a szakértelem még az egyes országokon belül is igen eltérő, a legfejlettebb technológia és a legképzettebb munkaerő pedig mára Kínában és a globális déli országokban található. Attól függően, hogy hol készül valami, figyelembe kell vennünk a környezetvédelmet és a helyi munkajogot is: mindig fel kell tennünk magadnak a kérdést, hogy a ruha ára tükrözi-e a ráfordított munka idejét és minőségét.

Varratok

Mindig ellenőrizzük, hogy milyen az oldalvarrás állapota, és hogy az anyag nem szálkás-e. Ha egy ruha mintás anyagból készül, ügyeljünk arra, hogy a minták illeszkedjenek a varratok mentén. A ruhadarab belső oldalán található öltés sokat elárul az elkészítésére fordított időről és odafigyelésről. Általánosságban elmondható, hogy a jobb minőségű darabok kidolgozatlan széle le van fedve – kivéve, ha éppen direkt más a stílusa.

Forrás: Guardian, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

Kattints IDE!