Így indulhatunk el a fenntartható ruhatár felé

2022. február 12.
Az évszakok váltakozása a divatipar újabb és újabb kollekcióit hozza magával, ezt azonban el kéne felejtenünk, ahogy a nagy ruhabolti akciókat is. Nemrég készült egy felmérés, ami kimondja, hogy a fogyasztók 64 százaléka gyakran csak egyszer vesz fel egy ruhát, 50 százalékuk pedig olyan ruhadarabokat is birtokol, amiket még soha nem viselt. Ennek azonban óriási környezeti hatása van: a ruha- és cipőipar együttesen a globális éghajlati hatások több mint nyolc százalékáért felelős. Ez konkrétan több üvegházhatású gázkibocsátást jelent, mint az összes nemzetközi repülőjárat és tengeri hajó együttvéve. Az ruháink aktív élettartamának kilenc hónappal való meghosszabbítása már 20-30 százalékkal csökkentené az éves szén-, víz- és hulladéklábnyomunkat. Ideje fenntarthatóbbá tennünk a ruhatárunkat!

Minden a hozzáálláson múlik

Sok film és sorozat előszeretettel ábrázolja a vásárlást mint kedvenc időtöltést olyan jelenetekkel, ahol az egzisztenciális válságot egy nagy shoppingolás oldja meg. Mivel a fast fashion boltok pénztárcabarát darabokat árulnak, az eszetlen vásárolgatás divatja hozzánk is gyorsan elért Hollywoodból. Elég furcsa belegondolni, hogy a felmenőink, különösen azok, akik a második világháború idején éltek, hozzánk képest milyen kevés ruhát birtokoltak. Ma már viszont az sem ritka, hogy hat ruhát veszünk egyszerre. A #30wearschallenge éppen arra hivatott, hogy fricskát mutasson a töméntelen fogyasztásnak: arra biztat minden vásárlót, hogy feltegye magának a kérdést, mielőtt bármit vásárolna: fogom harmincszor viselni ezt a ruhadarabot? Ha a válasz nem, akkor bizony nincs értelme levenni a polcról.

fenntarthato-ruhatar

Legyen a „javítsuk meg” az idei mantránk

A háború alatt indult egy kampány, ami arra ösztönözte az embereket, hogy meglévő ruháikat hosszabb ideig hordják. A szövetápolástól a könyökfoltozásig rendszeresen osztottak szét szórólapokat lépésről lépésre szóló útmutatókkal. Manapság ezzel szemben szinte normális, hogy a ruhák 73 százalékát elégetik vagy hulladéklerakókba helyezik egy-két használat után. Szerencsére az internet világában rengeteg ingyenes YouTube-oktatóanyagot elérhetünk, amelyek mindenre kiterjednek, a szegély rögzítésétől a gomb felvarrásáig, így nincs mentségünk a sérült ruhadarabok kidobására. Még a rettegett molylepkék által kirágott lyukakra is találhatunk megoldást, például felvarrókkal, amikkel elfedhetjük őket. Ha pedig minden kötél szakad, még mindig felkereshetünk egy varrónőt, aki a túl hosszú ruha felvarrásától a nyakkivágások beállításáig mindent tökéletesen csinál.

Trendi darabok

A fashion weekek tele vannak új trendekkel, de miért ne keresnénk a meglévő darabjaink között olyat, ami beleillik az új irányzatokba?! Túrjuk át édesanyánk gardróbját a ’80-as évek blézereiért, édesapánkét a vintage pulóverekért, és a nagymamáét is a szép ruhákért. Kérdezzük meg barátainkat is, akik lehet, hogy inkább továbbadnák megunt ruháikat ahelyett, hogy egy dobozba temetve foglalják a helyet. A vintage boltokban is érdemes régi-új kincsekre vadászni, ugyanis a becslések szerint a 2000-es évek eleje óta megduplázódott az évente előállított ruha mennyisége, 2014-ben pedig elérte az évi 100 milliárd darabot.

A szövetek ápolása kulcsfontosságú

A mosógép feltalálása előtt a ruhák tisztítása nagyon körülményes és fárasztó folyamat volt. Manapság már a legapróbb kávé- vagy vörösborfolt esetén is csábító lehet, hogy forró mosásba dobjuk kedvenc darabunkat, ezzel azonban drasztikusan csökkenthetjük a ruhák élettartamát. A magasabb hőmérséklet növeli az összezsugorodás, a kinyúlás és a színvesztés kockázatát. Az alacsonyabb hőfok is ugyanolyan hatékony, így ráadásul nemcsak a ruhákat, hanem a környezetet is kíméljük.

Stylingtrükkök

Ha ruháink élettartamának maximalizására törekszünk, akkor ne évszakok szerint különítsük el őket. Csábító lehet új és olcsó ruhákat venni minden hónapban, de néhány ügyes trükkel rengeteget tudunk kihozni a már meglévő darabokból. Húzzunk könnyű nyári ruhákat a hosszú ujjú felsőkre, viseljünk zoknit szandállal párosítva, csipkefelsőt farmerdzsekivel. Egy szép nyakkivágású felső egy pántos ruhával, harisnyával és csizmával, és kész is a tökéletes outfit a hideg időre.

Forrás: Marie Claire UK, Fotó: Unsplash

Olvass tovább!