Elképesztő áron keltek el Karl Lagerfeld rajzai

2022. július 21.
A néhai sztártervező, Karl Lagerfeld rajzai háromszoros áron keltek el a párizsi Sotheby’s aukcióján.

Karl Lagerfeld vázlatai egytől egyig elkeltek a párizsi aukció során, ahol összesen 350 406 euró gyűlt össze. A legdrágább rajz még az 1970-es évek elején készült, amikor a tervező a Chloé divatháznak alkotott. A színes skicc 40 320 euróért kelt el. A licitre bocsátott tételek között volt egy 1969-es, 25 vázlatot, fényképeket és újságkivágásokat tartalamzó mappa is, ami ugyancsak a dizájner Chloé időszakából való, és ami a licit végén 32 760 eurót ért.

„Mindent megőrzött. Ez volt az ő archívuma – nyilatkozta Caroline Lescure, az aukció kurátora. – Lagerfeld divatzseni volt. Bár sok évet töltött a Chloénál és a Chanelnél, mégis mindig messzebb akart jutni annál, ahová elérkezett. Ezt a látomást láthatjuk a vázlatain.”

A licitre bocsátott rajzok pályafutásának negyven évét ölelték fel a 2019 februárjában elhunyt tervezőnek, aki 1983-tól egészen a haláláig a Chanel kreatív igazgatója volt. Ő volt az, akinek a divatház a modern újjászületését köszönheti. A Fendi divatház kreatív igazgatói székét is betöltötte, ahova 1967-ben mint tanácsadó lépett be. Évtizedeken keresztül körülbelül 17 kollekciót tervezett évente.

Karl Lagerfeld valamennyi rajzát a Sotheby’s oldalán tudod megnézni.

Forrás: The Guardian Fotó: Sotheby’s

Olvasd el ezt is!