Meghalt a legendás divattervező, Vivenne Westwood

2022. december 30.
Egész pályája alatt a divat határait feszegette, igyekezett felhívni a figyelmet a klímakatasztrófára is. A lázadó tervező, Vivienne Westwood 81 éves korában hunyt el Londontól délre található claphami otthonában.

December 29-én az otthonában hunyt el a punk keresztanyjának is nevezett legendás divattervező, Vivienne Westwood, aki 79 éves korában a párizsi divathéten kollekciója bemutatóján combfixben  mutatta meg magát. A hírt a tervező Instagram-oldalán jelentették be.

„Vivienne Westwood az utolsó pillanatig azt tette, amit szeretett: tervezett, művészettel foglalkozott, könyvet írt, és jobbá tette a világot. Csodálatos életet élt. Az elmúlt 60 év során elért innovációi és hatása óriási volt, és ez így marad a jövőben is. Vivienne taoistának tartotta magát. Azt írta: a Tao spirituális rendszer, és még soha nem volt nagyobb szükség rá, mint ma. A Tao azt az érzést adja, hogy a kozmoszhoz tartozol, és célt ad az életednek; olyan identitást és erőt ad, hogy tudod, azt az életet éled, amit élhetsz, és ezért igazán élned kellene. Használd ki teljes mértékben a földi életedet!” – olvasható a bejegyzésben.

81 évesen elhunyt Vivienne Westwood

81 évesen elhunyt Vivienne Westwood

Vivienne Westwood 1941-ben született, és egy angol faluban, Millbrookban nőtt fel, ahonnan családjával 1958-ban költözött Londonba. 21 éves volt, amikor férjhez ment Derek Westwoodhoz, és 1963-ban megszületett a fiuk, Ben Westwood. Ez a házasság azonban csak addig tartott, amíg bemuttaták neki 19 éves diáktársát, Malcolm McLarent, a Sex Pistols későbbi menedzserét. Nemcsak üzlettársak lettk, de egy párt is alkottak, közös üzletük, amely a SEX nevet kapta, fontos találozóhelye volt a punkszcénának.

81 évesen elhunyt Vivienne Westwood

81 évesen elhunyt Vivienne Westwood

Vivienne Westwood, akinek már az unokája is kacérkodik a divatvilággal, pályája azóta töretlenül ívelt felfelé a divatiparban: 2015-re 12 üzlete volt Angliában, világszerte pedig 63 üzletet birtokolt. Kreációit az angol királyi család mellett a legnagyobb sztárok viselték, 2020-as kampányában pedig Naomi Campbell szerepelt meztelenül. De nemcsak divattervezőként volt ismert, aktivistaként is rendszeresen állt ki számára fontos ügyek mellett. Lázadó munkásságával hiányozni fog a divat világából!

Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!