Törpesarok: a nyár legsikkesebb befutója

2023. május 26.
Stílus és kényelem: ezt a kettőt tudja a nyár nagy befutója, a törpesarok, ami nemcsak eszelősen sikkes, de kényelmes is, ráadásul a testtartásnak is jót tesz.

Vitathatatlan, a törpesarkú lábbeli az egyik legzseniálisabb találmány, ami szakít a magas sarkú kényelmetlenségével, de mégis sikkes, szexi, vagány és szinte bármelyik szettel kombinálható. Legfőbb ismertetőjegye a mini, kecses ívvel megtervezett sarok, ami finomsággal és eleganciával ruházza fel a cipellőt. Mellékes szempontnak tűnhet, de annál fontosabb az is, hogy a törpesarok a tartást is javítja.

A cipő eredete XIV. Lajos francia király idejére nyúlik vissza, aki olyan cipőt készíttetett magának, ami egy-két centivel megtoldotta a magasságát. A lábbeli hamar státuszszimbólummá vált, a királyi udvar felkapott lábbelije lett. A törpesarkakat igazán híressé Roger Vivier francia cipőtervező tette, aki a női gardrób alapdarabjává emelte a lábbelit, hiszen olyan cipőt tervezett, amely úgy maradt szexi és nőies, hogy a nőket nem kényszerítik lábujjhegyre. Az 1960-as években Audrey Hepburn adott egy újabb lökést a cipőnek, legnagyobb filmjeiben is (pl. Breakfast at Tiffany’s) is ezt viselte, 1990-ben pedig Christy Turlington, Cindy Crawford és Naomi Campbell hozta újra divatba. Jó hír, hogy idén nyáron újra nagy kedvencünk lesz.

Kattints a képre és nézd meg a galériát!

7 fotó megtekintése

A törpesarok hibátlanul helyettesíti a magas sarkút, viselhetjük farmerrel és pólóval, bőrnadrággal és blúzzal, tunikával, nadrágkosztümmel, overallal, miniszoknyával, hosszú ruhával, kabáttal… tényleg bármelyik szettnek jót tesz. 

Törpesarkú cipők a kínálatban

Stradivarius törpesarkú szandál
NUBU törpesarkú cipő
H&M törpesarkú szandál
Marks & Spencer törpesarkú papucs
Zara törpesarkú cipő
Twinset törpesarkú szandál
Massimo Dutti törpesarkú szandál
COS törpesarkú papucs
Max Mara törpesarkú cipő
Mango törpesarkú cipő

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images