Romy Schneider örök ragyogása – Ezek voltak a színésznő legstílusosabb pillanatai

2024. május 30.
Romy Schneider neve sokak számára a Sissi-filmek miatt csenghet ismerősen, azonban nemcsak a filmvásznon, hanem azon kívül is lenyűgözte a közönséget ikonikus ruhakölteményeivel.
Romy Schneider bátran vállalta nőiességét

1982. május 29-én hunyt el Romy Schneider, a kétszeres César-díjas színésznő, aki a Sissi-filmekkel magára vonzotta az egész világ figyelmét. Romy Bécsben született egy osztrák-német színészdinasztia sarjaként. Az első híres szerepét a Viktória – Egy királylány gyermekkora című 1954-es filmben kapta, azonban ekkor vélhetően még nem sejtette, hogy csak ezután érkezik az igazi áttörés. Egy évvel később ugyanis ismét egy uralkodónő bőrébe bújhatott, ő játszhatta el Erzsébet császárnét az itthon rendkívül közkedvelt Sissi című filmben. Az első rész sikere után szinte egyből nyilvánvalóvá vált, hogy a folytatást nem lehet mellőzni, így további három film követte. Romy félt, hogy örökre foglyul ejti a Habsburg császárné szerepe, egy idő után belefáradt a belefáradt a „királylány” szerepébe, így a 4., és egyben utolsó Sissi-filmet nem vállalta el. Ehelyett Franciaországba költözött, és sokkal könnyebb filmekben csillogtatta meg a tehetségét. A színésznőt 43 éves korában a párizsi lakásában holtan találták. Kezdetben úgy gondolták, hogy öngyilkosságot követett el, de a vizsgálatok kiderítették, hogy szívelégtelenségben halt meg. Több mint negyven évvel a halála után Romy Schneider még mindig a modern nő szimbólumaként tetszeleg a közönség előtt. Általa egy olyan szabad nő képe él bennünk, aki minden egyes moziszerepén keresztül érvényesítette az érzékiséget és az őszinte jellemet. 

Romy Schneider ikonikus stílusa az egész világot meghódította

Romy Schneider nemcsak a filmjeivel, hanem ikonikus stílusával is meghódította a közönséget. A néhai színész tudatosan alakította ki életvitelét, ezt pedig egy korábbi interjúban is hangsúlyozta: „Teljesen francia akarok lenni abban, ahogyan élek, ahogy szeretek, ahogyan alszom és öltözködöm.” Romy könnyed nyári stílusa a filmvásznon és azon kívül is dominált, így most elhoztuk néhány kedvencünket. 

Romy Schneider minimalista fürdőruhája

Romy Schneider minimalista fürdőruhája

Romy Schneider minimalista fürdőruhája

Az uszoda című film forgatására 1968 nyarán került sor, a híres ramatuelle-i villában. A színésznő számos estélyi ruhában megmutatta alakját, azonban a minimalista, de mégis elegáns fürdőruhaszettjei még a mai modern korban is megállnák a helyüket.

Romy Schneider minimalista fürdőruhája

Romy Schneider minimalista fürdőruhája

Romy Schneider ikonikus sárga ruhája

Romy Schneider ikonikus sárga ruhája

Romy Schneider ikonikus sárga ruhája

Claude Sautet Paul Guimard könyvének adaptációjában Romy Schneider a Courrèges-féle modernitáson keresztül folytatja divatfejlődését. Egy éttermi jelenetben például egy sárga, ujjatlan ruhában játszotta szerepét. Bár a ruha néha egy egyszerű részletnek tűnik, nagy szerepet játszik Romy Schneider portréjában, aki a filmszakmában a női emancipáció úttörője volt. 

Romy Schneider talpig pirosban 

Romy Schneider talpig pirosban 

Romy Schneider talpig pirosban

Romy karrierje a 70-es években fordult nagyot igazán, aminek köszönhetően a színésznő egy teljesen más oldalát csillogtatta meg. Ruhakölteményeiben már nem a csipkék és a kifinomult vonalak domináltak, hanem a merészebbnél merészebb anyagok és szabásvonalak. Ilyen volt például a Sátáni ötlet című film forgatásán viselt piros ruhája, illetve fekete bőrkabátja. 

Forrás: Vogue Fotó: Getty Images