Romy Schneider ma lenne 84 éves – Képek a tragikusan korán elhunyt színésznő életéből

2022. szeptember 23.
A Sissi-filmek hozták meg számára a világhírt, a sorozat utolsó részét viszont már nem vállalta el. Félt, hogy örökre fogjul ejti a Habsburg császárné szerepe. Élete nagy szerelme Alain Delon volt, akivel a szakítás után is nagyon szoros baráti viszonyt ápolt. 14 éves fia halálát követően mély depresszióba zuhant, és alig egy év múlva, 43 évesen őt is holtan találták párizsi lakásában. Romy Schneider ma lenne 84 éves.

1938. szeptember 23-án, Rosemarie Magdalena Albach néven született Bécsben egy osztrák–német színészdinasz­tia sarjaként. Az első híres szerepét a Viktória – Egy királylány gyermekkora című 1954-es filmben kapta, ami után 1955-ben jött az igazi áttörés. Ismét egy uralkodónő bőrébe bújhatott, ő játszhatta el Erzsébet császárnét az itthon rendkívül közkedvelt Sissi című filmben. A sikeres első részt egy második és egy harmadik is követte, ám Schneider egy idő után  belefáradt a „királylány” szerepébe, így a 4., és egyben utolsó Sissi-filmet nem vállalta el.

romi-schneider

Romy Schneider 1953-ban, 15 évesen

Helyette Franciaországba költözött, és sokkal komolyabb filmekben is megcsillogtatta a tehetségét. Az 1958-as Christine című film forgatásán ismerkedett meg Alain Delonnal, akivel eleinte ki nem állhatták egymást. Aztán valami megváltozott, a két színész egymásba szeretett, és ők lettek az európai mozi álompárja. Schneider és Delon évekig alkottak egy párt, kapcsolatuk rendkívül szenvedélyes és viharos volt. 1959-ben eljegyezték egymást, majd 1963-ban felbontották az eljegyzést, és a színésznő 1966-ban hozzáment Harry Meyen német rendezőhöz. A szakítás ellenére Delon és Schneider között a színésznő élete végéig megmaradt a szoros kapcsolat. Alain Delon később úgy nyilatkozott, hogy sosem szűnt meg szeretni egykori kedvesét.

romi-schneider

Részlet a Viktória – Egy királylány gyermekkora című filmből

Romy Schneider kétszer volt házas, első férjétől egy a fia, a másodiktól egy lánya született. 1981-ben váratlan tragédia érte: 14 éves fia, David meghalt, akinek az elvesztését sosem tudta feldolgozni. Gyereke halála után a színésznő depressziós lett, inni kezdett és a gyógyszerekben keresett vigaszt. Egy évvel később, 1982. május 29-én, mindössze 43 évesen holtan találták a párizsi lakásában. Kezdetben úgy gondolták, hogy Schneider öngyilkosságot követett el alkohol-túladagolással és altatótablettákkal, de a vizsgálatok szerint valójában szívelégtelenségben halt meg.

romi-schneider

Édesanyjával, Magda Schneiderrel 1954-ben

romi-schneider

Sissi szerepében 1956-ban

romi-schneider

Jelenet a Christine című filmből Alain Delonnal az oldalán, 1958-ból

Romy Schneider

Romy Schneider és első férje, Harry Meyen 1967-ben

romi-schneider

Alain Delon és Romy Schneider A medence című filmforgatásán 1968-ban

romi-schneider

Romy Schneider 1970-ben

romi-schneider

Romy Schneider és második férje, Daniel Biasini 1975-ben

Romy-Schneider-alain-delon

Romy Schneider és Alain Delon 1981-ben

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!