Kvíz: hány illemszabályt ismersz fel jól? Teszteld!

2023. július 16.
Böfögés, szürcsölés, ujjal mutogatás – ami az egyik országban neveletlenségnek számít, az lehet, hogy egy másik kultúrában kultúrában kifejezetten kívánatos viselkedés. De mennyire ismerjük jól az illemszabályokat? A kvízünkből kiderül, vajon tudnánk-e illemtudóan viselkedni külföldön!
Illemszabály kvíz
  • Hány illemszabályról találod el, melyik országban érvényes?
  • Nem könnyű eligazodni a különböző kultúrák illemszabályai között, különösen, ami az egészen furcsa viselkedési normákat illeti.
  • Kvízünkkel most tesztelhetjük, vajon mennyire ismerjük a világ országainak etikettjét!

Függetlenül attól, melyik országba utazunk, mindenhol vannak olyan egészen egyedi illemszabályok, például az étkezésben, amiknek nehéz megfelelnünk. Magyarországon például kifejezetten illetlenség, ha szürcsöljük a levest, Japánban ellenben ez hatalmas dicséret a szakács számára. Új kvízünkben most próbára tehetjük magunkat, mennyire ismerjük a világ országainak illemszabályait!

Szigorú illemszabályok helyett ma már lazább érintkezés

Ma már szerencsésnek érezhetjük magunkat, hiszen sokkal lazábbak az illemszabályok. Valószínűleg mindenki hallott már a spanyol etikettről, ha máshonnan nem, hát a Sissi című Romy Schneider főszereplésével készült minisorozatból. Az ifjú császárnének is hatalmas kihívást jelent a bonyolult udvari illemszabályrendszer megtanulása. (Ha már itt tartunk, töltsük ki azt a földrajzi kvízünket is, melyben megnézhetjük, vajon sikerül-e felismernünk, Bécs vagy Budapest van-e a fotókon?)

De nem kellett ahhoz királyi felségnek lennünk, hogy az életünk szinte minden pillanatában alkalmazkodnunk kelljen a szigorú illemszabályokhoz. Aki nem tartotta be maradéktalanul a szabályokat, azt kirekesztették és nem lehetett a társadalom teljes tagja. Az előrejutás, a sikeres magánélet vagy karrier szempontjából alapvető feltétel volt az etikett ismerete. Az etikett ismerete legalább olyan fontos volt, mint a helyesírásé, vagy még fontosabb. (A helyesírási kvízzel próbára tehetjük magunkat, vajon mennyire megy jól az ly-os és j-s szavak írása.)

Utazás és illemszabályok

Mielőtt útra kelünk, nem árt kicsit beleásnunk magunkat az úti célunk kultúrájába és illemszabályaiba. Ráadásul nem is kell messzire mennünk ahhoz, hogy belefussunk olyan viselkedési szabályokba, amiket ha nem ismerünk, kínos perceket élhetünk át. Európa országaiban is léteznek egészen fura illemszabályok.

Legújabb kvízünkkel most próbára tehetjük magunkat, vajon mennyit ismerünk ezek közül a szabályok közül. És ha kitöltöttük a kvízt, utána ide kattintva tovább böngészhetünk a világ országainak fura illemszabályai között!

Fotó: Getty Images