A piros fotel lelke

Kevés az esély arra, hogy az olasz dizájn meghatározó darabjaival az otthonunkban kerülhessünk közelebbi kapcsolatba. Most azonban itt a lehetőség, hogy legalább alaposan körbejárjuk a legendás alkotásokat.

A Design Hét Budapest idei díszvendége Olaszország, kiemelkedő eseménye pedig a Maestri című kiállítás, amelyen huszonegy olasz formatervező alkotásait láthatjuk. A világ egyik legjelentősebb dizájn múzeuma, a Triennale di Milano kölcsönözte a kultikus tárgyakat, amelyek között ott találjuk a Gio Ponti által tervezett pihekönnyű Superleggera széket vagy Gaetano Pesce hatalmas piros foteljét.

Ez utóbbi szinte mágikusan csábít arra, hogy kipróbáljuk. Ezt a hívást a műtárgy budapesti kicsomagolásánál – amelyen a Marie Claire is részt vehetett – pontosan érezni lehetett. Egy tervező zsenialitása épp abban áll, hogy gondolatait közölni tudja a formák segítségével, és így a tárgyaknak valóban lelke lesz.

A tizedik, jubileumi Design Hét Budapest eseményei között szeptember 27-től október 6-ig olyan programokat találunk, mint a főváros rejtett értékeinek bemutatására szervezett design túrák, vagy a Design Terminálban nyíló Metszéspontok X Crossovers tárlat, illetve az Olasz Kultúrintézet két grafikai kiállítása.

Az ínyenceknek ott a helyük a sztárdesigner, Michele De Lucchi előadásán is a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen október 4-én. Az olasz design-darabokat pedig szeptember 27-től járhatjuk körül az Iparművészeti Múzeumban. Ez az egy hét, amely a tárgyi világgal kialakított viszonyunkra irányítja a figyelmet, a saját környezetünk, stílusunk újragondolásában is segíthet.