Szedres mandulás gesztenyetorta

2013. október 24. |

Igazi Nemsüti-találmány a Szedres mandulás gesztenyetorta mascarpone krémmel, ami amellett, hogy elegánsan hosszú elnevezéssel bír, finom, és némi átalakítással még akár gluténérzékenyeknek, cukorbetegek vagy paleolit diétát folytatók is ehetik.

Hozzávalók a tortához:
(18 cm átmérőjű formában sütve)

1 és 1/4 csésze gesztenyeliszt
1 csésze mandulaliszt
2/3 csésze finomítatlan nádcukor
3 db tojás
130 g puha vaj
1 teáskanál bio sütőpor
1 rúd vanília
1 (lehetőleg bio) narancs héja
1 csipet só
1 csésze szeder
1/3 csésze pirított mandula

125 g mascarpone
125 g joghurtos sajtkrém
2 teáskanál (ízlés szerint) por nádcukor
1 evőkanál citromlé (ízlés szerint)
1/2 rúd vanília
egy csésze szeder
ha van, friss szeder a díszítéshez

Elkészítés:

Az összes szedret együtt kezdjük el párolni, és amikor elég levet eresztett, szedjük ki a gyümölcs nagy részét. Ezután forraljuk tovább a szederlét, míg szirupos állaga nem lesz.

Az egész tojásokat keverjük ki a nádcukorral, majd apránként adjuk hozzá a száraz hozzávalókat. Legegyszerűbb robotgépben összekeverni, majd óvatosan beleforgatni a szedret és a mandulát. Sütőpapírral kibélelt formában, légkeveréses sütőben 180 fokon mintegy 35 percig kell sütni. (Végezzünk tűpróbát!)

A krémhez a hozzávalókat keverjük össze, majd adjuk hozzá a besűrűsödött
szederlét is. Úgy forgassuk össze, hogy márványos, ne homogén masszát kapjunk.

Extra tippek!

A Nemsüti-recept saját kísérletezés eredménye, amihez néhány tipp is jár.

  • Ha a sütőpornál figyeltek, hogy gluténmentes legyen, akkor gluténérzékenyként is fogyaszthatjátok
  • Ha cukor helyett nyírfacukrot használtok, akkor cukorbetegség vagy paleolit diéta mellett is fogyasztható

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!