Hozzávalók egy 20×30 centiméteres tepsihez:
250 g vaj
180 g teljes kiőrlésű búzaliszt
180 g finomliszt
120 g finomítatlan nádcukor
4 tojás sárgája
reszelt citromhéj
vanília
Hozzávalók a töltelékhez:
kb. fél üveg házi barack lekvár
1,5 kg alma
1 mokkáskanál fahéj
1 citrom leve
Hozzávalók a tetejére:
125 g finomra darált dió
125 g finomítatlan nád porcukor
4 tojás fehérje
Fotó: Erdőháti Áron
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Nagy keverőtálban morzsoljuk először össze a lisztet a vajjal, adjuk hozzá a cukrot, a tojások sárgáját, a vaníliát és a citromhéjat, majd gyúrjunk lágy tésztát belőle. Az átgyúrt tésztát kézzel nyomkodjuk kivajazott, kilisztezett tepsibe és szurkáljuk meg. Süssük elő addig,
míg aranyos színt nem kap.
Az almát hámozzuk meg és kockázzuk fel, így pároljuk meg cukor, hozzáadása nélkül, egy citrom levével. Fahéjjal ízlés szerint ízesítjük.
A tojások fehérjét pár csepp citromlével verjük kemény habbá, majd verjük még tovább addig, míg hozzáadjuk a porcukrot is. Ebbe forgassuk bele óvatosan, de alaposan a diót.
Az elősütött tésztát kenjük meg lekvárral, majd fektessük rá a párolt almát. Terítsük szét a párolt almán a tojáshabot és körülbelül 140-150 fokon addig süssük, míg teljesen ki nem szárad a diós hab a tetején.
Jó étvágyat hozzá!