Egy csokornyi karácsonyi recept kedvenc bloggereinktől

2013. december 03.
Néhány gyerekkísérővel felszerelkezve elmerültünk mi is az Ikea kukTanodafőzőiskolában tartott, karácsonyi gasztrobuliján, ahol komplett adventi dekortól körülvéve, fülig lisztesen gyúrtuk, nyújtottuk, sütöttük és díszítettük a finomságokat, majd - ahogyan azt illik is - , begyűjtöttük a legszuperebb recepteket.


Kókuszos – vörösáfonyás cookie

(A Marie Claire egyik bloggerének, Ízbolygónak a receptje)

Hozzávalók:
20 dkg puha vaj
5 dkg méz
1 tojás
18 dkg liszt (teljes kiőrlésű és sima felesben)
csipet só
12 dkg kókuszreszelék
14 dkg aszalt vörösáfonya

A vajat felhabosítjuk, hozzáadjuk a mézet, majd a tojást és tovább keverjük robotgéppel. A lisztet, a csipet sót, a kókuszreszeléket és végül az áfonyát is belekeverjük egy fakanállal. A masszából kis golyókat gyúrunk, majd ezeket a tenyerünk között ellapítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket és 180 fokon aranybarnára sütjük (10-12 perc). Várjuk meg míg kihűl, csak utána szedjük ki a tepsiből.

Aszaltszilvás zabpelyhes keksz
( Kicsi Vú)

Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 tk sütőpor
csipet só
10 dkg zabpehely
25 dkg puha vaj
20 dkg cukor
2 tojás
8 dkg kókuszreszelék
10 dkg aszalt szilva
5 dkg étcsoki apróra vágva

A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A lisztet a sütőporral egy tálba szitáljuk. A puha vajat habosra keverjük a cukorral egy robotgép segítségével. Hozzákeverjük egyesével a tojásokat, majd kézi keverőlapátra váltva beleforgatjuk fokozatosan a zabpelyhet és a sütőporos, sós lisztet. Végül belekeverjük a kókuszt, az apróra vágott aszalt szilvát és a csokit is. Az így kapott tésztából hideg vizes kézzel diónyi golyókat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket (egymástól kb. 2,5 cm távolságra).
170 fokon 13 percig sütjük. Mikor kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, csak utána nyúljunk hozzá, mert amíg meleg, törékeny.

Édes-sós földimogyorós keksz:
(Nigella)

Hozzávalók:
7,5 dkg nádcukor
10 dkg vaj
5 dkg margarin
1 tojás
17,5 dkg liszt
1/3 tasak sütőpor
12,5 dkg sózott, pirított földimogyoró felaprítva
A vajat és a margarint a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojást, végül beleforgatjuk a lisztet és a földimogyorót. Diónyi gombócokat formázunk belőle, papírral bélelt sütőlapra helyezzük őket, egy villával lelapogatjuk, kevés nádcukorral megszórjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 percig sütjük.

Parmezános-rozmaringos keksz:
(Piszke)

Hozzávalók:
12 dkg vaj
16 dkg liszt
fél tk. só
10 dkg reszelt parmezán
2 kk. apróra vágott rozmaring

A szobahőmérsékletű vajat kézi mixerrel 1 perc alatt habosra keverjük, majd a mixer legkisebb fokozatán hozzáadjuk a sót, a rozmaringot, a sajtot. Kézi keverésre váltva hozzáadjuk a lisztet, míg morzsás állagot nem kapunk.
Lisztezett munkalapon kézzel gyorsan homogénné gyúrjuk és kb. 4 cm átmérőjű, 22-25 cm-es rúddá formázzuk. Folpackba csavarva egy órát pihentetjük a hűtőben.

A rúdból éles késsel egy centinél kicsit vékonyabb köröket szeletelünk és sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranyszínűre sütjük őket.

Mogyorós trüffel:
(Hegyi Barbara)

Hozzávalók:
150 g étcsoki
2 dl tejszín
100 g marcipán
1 kk vaníliaesszencia
400 g mogyoró
200 g porcukor

A mogyorót száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, majd rászórjuk a porcukrot, és sűrűn kevergetve pirítjuk, hogy picit karamellizálódjon a cukor. Ha megvan, lehúzzuk a tűzről, és hűlni hagyjuk. Ezután ledaráljuk. Ha kihűlt, kettéosztjuk ezt az adagot.

A marcipánt kis darabokra tördeljük és a tejszínnel együtt egy lábasba tesszük, közepes lángon összeolvasztjuk. Ha már krémes, hozzáadjuk a vaníliát és a kockákra tört étcsokit. Ha teljesen megolvadt a csoki is, akkor hozzákeverjük az egyik adag porcukros mogyorót, jól elkeverjük, majd hűtőbe tesszük. Ha teljesen megdermedt, akkor gombócokat formázunk a masszából és a félretett maradék cukros mogyoróban meghempergetjük.

Kókuszbonbon csokibevonattal:
(Kicsi Vú)

Hozzávalók 25-30 darabhoz:
15 dkg kókuszreszelék
1/2 tubus cukrozott sűrített tej
10 dkg puha vaj
1 kisebb narancs reszelt héja
1 mokkáskanál rumesszencia
A bevonathoz:
cukrozatlan kakaópor
és/vagy étcsoki

A hozzávalókat egy nagy tálban kézzel összegyúrjuk, az így kapott masszából nagy gombócot formázunk és folpackba tekerve, betesszük 5 percre a mélyhűtőbe. Utána nedves kézzel kisebb darabokat tépkedünk a tésztából, és golyóvá hengergetjük őket. Egy tálcára rakosgatjuk a golyókat, és 10 percre megint mennek a mélyhűtőbe. Bevonatnak kakaópor vagy csokimáz ajánlott.

Mézeskalács:
( Édesem)

125 g méz
60 g vaj
250 g liszt
50 g porcukor
½ evőkanál cukrozatlan kakaópor
½ evőkanál szódabikarbóna
Fél citrom lereszelt héja
Fél narancs lereszelt héja
½ teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt gyömbér
Egy csipet őrölt szegfűszeg
Egy csipet őrölt szerecsendió
Egy csipet só
1 tojássárga

A kenéshez:
1 tojássárga
1 teáskanál tejszín

A cukormázhoz:
1 tojásfehérje
200 g porcukor

1.   Egy lábosban lassú tűzön melegítsd fel a mézet és a vajat, hogy a vaj elolvadjon. Keverd simára.
2.    Tedd egy nagy tálba a száraz hozzávalókat. Egy fakanállal dolgozd el benne a mézes vajat. Add hozzá a tojássárgát is.
3.    Tedd legalább egy-két órára a hűtőbe.
4.    Lisztezett felületen nyújtsd ki fél cm vékonyra, szaggasd ki a formákkal.
5.    Kend meg a tojássárga és a tejszín keverékével.
6.    Süsd 180 fokon (légkeveréses sütőben 160 fokon) 8-10 percig.
7.    A cukormázhoz verj lágy habot a tojásfehérjéhez, add hozzá a porcukrot, és verd kemény habbá. Ha kihűlt a mézeskalács, díszítheted vele.