Egy csokornyi karácsonyi recept kedvenc bloggereinktől

2013. december 03. |

Néhány gyerekkísérővel felszerelkezve elmerültünk mi is az Ikea kukTanodafőzőiskolában tartott, karácsonyi gasztrobuliján, ahol komplett adventi dekortól körülvéve, fülig lisztesen gyúrtuk, nyújtottuk, sütöttük és díszítettük a finomságokat, majd - ahogyan azt illik is - , begyűjtöttük a legszuperebb recepteket.


Kókuszos – vörösáfonyás cookie

(A Marie Claire egyik bloggerének, Ízbolygónak a receptje)

Hozzávalók:
20 dkg puha vaj
5 dkg méz
1 tojás
18 dkg liszt (teljes kiőrlésű és sima felesben)
csipet só
12 dkg kókuszreszelék
14 dkg aszalt vörösáfonya

A vajat felhabosítjuk, hozzáadjuk a mézet, majd a tojást és tovább keverjük robotgéppel. A lisztet, a csipet sót, a kókuszreszeléket és végül az áfonyát is belekeverjük egy fakanállal. A masszából kis golyókat gyúrunk, majd ezeket a tenyerünk között ellapítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket és 180 fokon aranybarnára sütjük (10-12 perc). Várjuk meg míg kihűl, csak utána szedjük ki a tepsiből.

Aszaltszilvás zabpelyhes keksz
( Kicsi Vú)

Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 tk sütőpor
csipet só
10 dkg zabpehely
25 dkg puha vaj
20 dkg cukor
2 tojás
8 dkg kókuszreszelék
10 dkg aszalt szilva
5 dkg étcsoki apróra vágva

A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A lisztet a sütőporral egy tálba szitáljuk. A puha vajat habosra keverjük a cukorral egy robotgép segítségével. Hozzákeverjük egyesével a tojásokat, majd kézi keverőlapátra váltva beleforgatjuk fokozatosan a zabpelyhet és a sütőporos, sós lisztet. Végül belekeverjük a kókuszt, az apróra vágott aszalt szilvát és a csokit is. Az így kapott tésztából hideg vizes kézzel diónyi golyókat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket (egymástól kb. 2,5 cm távolságra).
170 fokon 13 percig sütjük. Mikor kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, csak utána nyúljunk hozzá, mert amíg meleg, törékeny.

Édes-sós földimogyorós keksz:
(Nigella)

Hozzávalók:
7,5 dkg nádcukor
10 dkg vaj
5 dkg margarin
1 tojás
17,5 dkg liszt
1/3 tasak sütőpor
12,5 dkg sózott, pirított földimogyoró felaprítva
A vajat és a margarint a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojást, végül beleforgatjuk a lisztet és a földimogyorót. Diónyi gombócokat formázunk belőle, papírral bélelt sütőlapra helyezzük őket, egy villával lelapogatjuk, kevés nádcukorral megszórjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 percig sütjük.

Parmezános-rozmaringos keksz:
(Piszke)

Hozzávalók:
12 dkg vaj
16 dkg liszt
fél tk. só
10 dkg reszelt parmezán
2 kk. apróra vágott rozmaring

A szobahőmérsékletű vajat kézi mixerrel 1 perc alatt habosra keverjük, majd a mixer legkisebb fokozatán hozzáadjuk a sót, a rozmaringot, a sajtot. Kézi keverésre váltva hozzáadjuk a lisztet, míg morzsás állagot nem kapunk.
Lisztezett munkalapon kézzel gyorsan homogénné gyúrjuk és kb. 4 cm átmérőjű, 22-25 cm-es rúddá formázzuk. Folpackba csavarva egy órát pihentetjük a hűtőben.

A rúdból éles késsel egy centinél kicsit vékonyabb köröket szeletelünk és sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranyszínűre sütjük őket.

Mogyorós trüffel:
(Hegyi Barbara)

Hozzávalók:
150 g étcsoki
2 dl tejszín
100 g marcipán
1 kk vaníliaesszencia
400 g mogyoró
200 g porcukor

A mogyorót száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, majd rászórjuk a porcukrot, és sűrűn kevergetve pirítjuk, hogy picit karamellizálódjon a cukor. Ha megvan, lehúzzuk a tűzről, és hűlni hagyjuk. Ezután ledaráljuk. Ha kihűlt, kettéosztjuk ezt az adagot.

A marcipánt kis darabokra tördeljük és a tejszínnel együtt egy lábasba tesszük, közepes lángon összeolvasztjuk. Ha már krémes, hozzáadjuk a vaníliát és a kockákra tört étcsokit. Ha teljesen megolvadt a csoki is, akkor hozzákeverjük az egyik adag porcukros mogyorót, jól elkeverjük, majd hűtőbe tesszük. Ha teljesen megdermedt, akkor gombócokat formázunk a masszából és a félretett maradék cukros mogyoróban meghempergetjük.

Kókuszbonbon csokibevonattal:
(Kicsi Vú)

Hozzávalók 25-30 darabhoz:
15 dkg kókuszreszelék
1/2 tubus cukrozott sűrített tej
10 dkg puha vaj
1 kisebb narancs reszelt héja
1 mokkáskanál rumesszencia
A bevonathoz:
cukrozatlan kakaópor
és/vagy étcsoki

A hozzávalókat egy nagy tálban kézzel összegyúrjuk, az így kapott masszából nagy gombócot formázunk és folpackba tekerve, betesszük 5 percre a mélyhűtőbe. Utána nedves kézzel kisebb darabokat tépkedünk a tésztából, és golyóvá hengergetjük őket. Egy tálcára rakosgatjuk a golyókat, és 10 percre megint mennek a mélyhűtőbe. Bevonatnak kakaópor vagy csokimáz ajánlott.

Mézeskalács:
( Édesem)

125 g méz
60 g vaj
250 g liszt
50 g porcukor
½ evőkanál cukrozatlan kakaópor
½ evőkanál szódabikarbóna
Fél citrom lereszelt héja
Fél narancs lereszelt héja
½ teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt gyömbér
Egy csipet őrölt szegfűszeg
Egy csipet őrölt szerecsendió
Egy csipet só
1 tojássárga

A kenéshez:
1 tojássárga
1 teáskanál tejszín

A cukormázhoz:
1 tojásfehérje
200 g porcukor

1.   Egy lábosban lassú tűzön melegítsd fel a mézet és a vajat, hogy a vaj elolvadjon. Keverd simára.
2.    Tedd egy nagy tálba a száraz hozzávalókat. Egy fakanállal dolgozd el benne a mézes vajat. Add hozzá a tojássárgát is.
3.    Tedd legalább egy-két órára a hűtőbe.
4.    Lisztezett felületen nyújtsd ki fél cm vékonyra, szaggasd ki a formákkal.
5.    Kend meg a tojássárga és a tejszín keverékével.
6.    Süsd 180 fokon (légkeveréses sütőben 160 fokon) 8-10 percig.
7.    A cukormázhoz verj lágy habot a tojásfehérjéhez, add hozzá a porcukrot, és verd kemény habbá. Ha kihűlt a mézeskalács, díszítheted vele.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód