Hét lépés a boldogsághoz

2014. január 14.
Kutatások szerint a boldog emberek hét-tíz évvel tovább élnek, mint a boldogtalanok. Kell ennél nagyobb motiváció? Hét lépésben megmutatjuk, mit kell tenned, hogy te is rózsaszínebben lásd az életet.

1. Boldogságanalízis
Írd össze 20 pontban életednek azon aspektusait, amelyek a leginkább boldogtalanná tesznek. Az apróságnak tűnő dolgoktól kezdve (vasalás, állandó konyhai munka) a komolyabbakig (munkahelyi problémák). Ülj le a családoddal, és beszéljétek meg közösen, hogyan lehetne az év végéig a felére csökkenteni a listán szereplő pontokat. Ezután jöhet egy lista azokról a dolgokról, amik a leginkább boldoggá tesznek (moziba menni, sok időt tölteni a családdal, forró fürdőt venni, kirándulni stb.) Duplázd meg azt az időt, amit korábban ezekkel a tevékenységekkel töltöttél!

2. Élj a szenvedélyednek!
Van olyan hobbid, amit igazán szenvedélyesen csinálsz? Ha még nincs, itt az ideje, hogy találj magadnak. Életünk nagy részét a kötelezettségeink teszik ki. Még ha örömmel is végezzük őket, könnyen bele lehet fáradni a mindennapos ismétlődésekbe. Ezért kell egy hobbi, amitől felszabadulsz, feltöltődsz, és amiből újabb motivációt nyersz a mindennapokhoz.
.
3. Tartozz valahova!
Vegyél példát a falevélről! Ha elválik a fától, alig élvezheti szabadságát, a földre hullva már nem él tovább. Az ághoz kötve azonban élő és tevékeny egységet alkot. Kötődni egy csoporthoz, nem jelent uniformizálódást, ahogy egy fa minden levele is más és más. Egyedi és különleges maradhatsz, miközben átélheted a közösséghez tartozás szépségeit is. Lehet ez egy egyetemi szervezet, valamilyen kulturális kör, kórus, önkéntes csapat, kézműves csoport, tánctársulat, bármi, ahova az érdeklődésed húz.

4. Ne állj ellen a változásnak!
Talán ez a legnagyobb kihívás, hiszen az egész gondolkodásmódodat érinti. Az emberekből gyakran előtűnik a nosztalgia, és tényleg, milyen jó is volt a régi szép időkben. Természetesen nagyon jó néha nosztalgiázni, főleg családi körben, vagy régi barátok között, de nem árt résen lenni, mert veszélyei is lehetnek. Figyelj oda arra, hogy ne ragaszkodj ahhoz, ami már nincs, ami már a múlt. Ha tudod magadról, hogy nehezen kezeled a változásokat, menj elébe. Minden hónapra találj egy olyan tevékenységet, amit még soha nem csináltál. Lépj túl a komfortzónádon, de legalábbis feszegesd a határait. Ez segíteni fog, hogy lazábban kezeld, és természetesnek fogadd el az életedben felmerülő változásokat.

5. Láss túl önmagadon!
Legyél érzékenyebb a körülötted lévő emberekre. Érdeklődj irántuk, kérdezz tőlük, és hallgasd meg a válaszaikat. Ne akarj mindig te lenni a középpontban, tudd, hogy mikor kell hallgatnod. Lehet, hogy az elején nagyon oda kell figyelned, hogy így közelíts az emberek felé, de idővel beépül a személyiségedbe, és gazdagabb leszel tőle.

6. Élj a pillanatban!
Könnyű mondani, de hogyan kivitelezzük? Természetes, hogy bizonyos problémákat folyamatosan viszel magaddal, állandóan visszatérnek a gondolataidba, mert aggódsz, vagy félsz valami miatt. Muszáj azonban ezeket a terheket is lerakni néha. Kell találni olyan pillanatokat, amikor a jelent tudatosítod, és semmi más nincs azon kívül. Például, amikor eszel, koncentrálj az evésre. Élvezd az ízeket, ne kapkodj, hagyj időt, érezd, hogy az étel beépül a szervezetedbe, és új erővel tölt fel. Mindig, amikor azzal foglalkozol, ami igazán boldoggá tesz, hagyd feloldódni magad abban a boldogságban.

7. Ha boldog akarsz lenni, légy boldog!
A fenti listát egyetlen dologgal kell még kiegészíteni, és talán mind közül ezt a legfontosabb megszívlelni. Tudatosítsd, hogy mi tesz boldoggá és becsüld meg!

Forrás: Gyles Brandreth, The 7 Secrets of Happiness, Short Books, 2013