Pirított (gyökér)zöldséges rizottó

2014. január 16. |

A rizottó nem feltétlenül nyári eledel, elkészíthető finom téli zöldségekkel is. A Nemsüti ezen a héten erre mutat egy szuperfinom receptet.

Pirított (gyökér)zöldséges rizottó

Hozzávalók:
(4 személyre)
300 g arborio rizs
1 apró zeller
1 vöröshagyma
20 dkg póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
4 sárgarépa
2 fehérrépa
4 kicsi (vagy 2 nagyobb cékla
fél édeskömény
só, bors
1 liter zöldségalaplé
negyed üveg fehérbor
10 dkg vaj
parmezán

Elkészítés:
Mindenekelőtt készítsük el a sofrittót, ez az az alap, amin az arborio (kerek szemű) rizst megfőzzük majd.

A sofrittóhoz reszeljünk le vagy aprítsunk fel 1 apró zellert, 1 vöröshagymát és ugyanannyi pórét. Olívaolajon 1 gerezd aprított fokhagymával aranybarnára kell pirítani kevergetés mellett. 4 sárga-, 2 fehérrépát, 4 kicsi (vagy 2 nagyobb) céklát és egy fél édesköményt hámozzunk meg, vágjuk vékony szeletekre, majd pirítsunk meg – a répát és a céklát olívaolajon, az édesköményt vajon. Sóval és borssal fűszerezhetjük tetszés szerint.

A sofrittót forrósítsuk fel, állandó kavarás mellett öntsük rá a rizst, amit legelőször is üvegesre kell párolni. Öntsük rá a bort, majd állandó kavarás mellett kanalazzunk rá az alapléből, mindig jól lepje el – amíg a rizs meg nem puhul (10-15 perc).

Ha kész a rizs, vegyük le a lángról, dobjuk rá a vajat, parmezánt, és hagyjuk lefedve állni 5-10 percet. A pirított zöldségekkel ízlés szerint tálalható.

Megjegyzés:
A rizottó mondhatnánk egy főzelék. Krémesnek, kocsonyásnak kell lennie, ahogy Panni, a Nemsüti „anyja” mondja: „másznia kell”.

Ha nem esszük meg egyből, frissen, a rizs felszívja a krémet, keményebb, szárazabb lesz – de semmi baj, egy kevés zöldség alaplé, parmezán, vaj hozzáadásával újra felfrissíthető. A maradékból süthetünk rizottó golyókat is, de ez már egy másik recept.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód

Mozgás túlsúllyal? Így kell csinálni! egészség

Mozgás túlsúllyal? Így kell csinálni!