Pirított (gyökér)zöldséges rizottó

2014. január 16.
A rizottó nem feltétlenül nyári eledel, elkészíthető finom téli zöldségekkel is. A Nemsüti ezen a héten erre mutat egy szuperfinom receptet.

Hozzávalók:
(4 személyre)
300 g arborio rizs
1 apró zeller
1 vöröshagyma
20 dkg póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
4 sárgarépa
2 fehérrépa
4 kicsi (vagy 2 nagyobb cékla
fél édeskömény
só, bors
1 liter zöldségalaplé
negyed üveg fehérbor
10 dkg vaj
parmezán

Elkészítés:
Mindenekelőtt készítsük el a sofrittót, ez az az alap, amin az arborio (kerek szemű) rizst megfőzzük majd.

A sofrittóhoz reszeljünk le vagy aprítsunk fel 1 apró zellert, 1 vöröshagymát és ugyanannyi pórét. Olívaolajon 1 gerezd aprított fokhagymával aranybarnára kell pirítani kevergetés mellett. 4 sárga-, 2 fehérrépát, 4 kicsi (vagy 2 nagyobb) céklát és egy fél édesköményt hámozzunk meg, vágjuk vékony szeletekre, majd pirítsunk meg – a répát és a céklát olívaolajon, az édesköményt vajon. Sóval és borssal fűszerezhetjük tetszés szerint.

A sofrittót forrósítsuk fel, állandó kavarás mellett öntsük rá a rizst, amit legelőször is üvegesre kell párolni. Öntsük rá a bort, majd állandó kavarás mellett kanalazzunk rá az alapléből, mindig jól lepje el – amíg a rizs meg nem puhul (10-15 perc).

Ha kész a rizs, vegyük le a lángról, dobjuk rá a vajat, parmezánt, és hagyjuk lefedve állni 5-10 percet. A pirított zöldségekkel ízlés szerint tálalható.

Megjegyzés:
A rizottó mondhatnánk egy főzelék. Krémesnek, kocsonyásnak kell lennie, ahogy Panni, a Nemsüti „anyja” mondja: „másznia kell”.

Ha nem esszük meg egyből, frissen, a rizs felszívja a krémet, keményebb, szárazabb lesz – de semmi baj, egy kevés zöldség alaplé, parmezán, vaj hozzáadásával újra felfrissíthető. A maradékból süthetünk rizottó golyókat is, de ez már egy másik recept.