Könnyű vendégváró: rukkolás sajttorta

2014. március 05.
Ízbolygó szereti azokat az előételeket, amelyek egy kicsit rendbontóak és vendégek fogadásakor is be lehet vetni őket. Nem bonyolult az elkészítésük, de a végeredmény különleges és finom. Ilyen a rukkolás sajttorta is.

Ennek a sós, sajttorta-szerű desszertnek az elkészítéshez tálaló/desszertgyűrűk kellenek, amelyet előállíthatunk úgy is, ha veszünk 6 db konzervet és alul-felül kinyitjuk, de készen is vásárolhatóak.

Hozzávalók (6 db 6 cm átmérőjű desszertgyűrűvel készített):

Talpazat:
80 g ropogós kenyér (pl.Wasa)
50 g mogyoró
10 dkg olvasztott vaj
A ropogós kenyeret és a mogyorót mixerben összetörjük, majd az olvasztott vajjal összekeverjük. A masszát a desszertgyűrűk aljába adagoljuk, nagyjából 1 evőkanálnyi mennyiség kerül egybe. Ellapítjuk.

Krémek:
150 g rukkola
200 ml natúr joghurt
8 el citromlé
6 lap zselatin
200 ml tejszín
180 dkg friss sajtkrém

A rukolát forró vízbe mártjuk, majd jeges vízbe merítjük. 3 ek joghurttal és 4 ek citromlével pürésítjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A sajtkrémbe keverjük a maradék citromlét és joghurtot. A zselatinlapokat kinyomkodjuk, 2 ek vízben feloldjuk. A sajtkrémből 2 evőkanálnyit a rukkolás részhez keverünk, ill. a tejszín felét is. A másik fele a sajtkrémbe kerül. A feloldott zselatint elfelezzük és elosztjuk a két krém között. A rukkolás krémet a talpazatra kenjük és hűtőben kihűtjük. Ezt követően a fehér krémet is rákenjük, azt is kihűtjük.

Mogyorópesto:

2 fokhagyma gerezd
90 g (török)mogyoró
2 csokor petrezselyem
1 bio citrom héja
4 ek citromlé
2 ek parmezán
8-10 ek olívaolaj
80 g rukola

A mogyorót száraz serpenyőben megillatosítjuk, majd 2 ek kivételével a többi hozzávalóval leturmixoljuk. Az olívaolajjal addig hígítjuk, míg folyékony nem lesz az állaga.

Tálaláskor a desszertgyűrűből kinyomjuk a „tortát”, majd megszórjuk pirított mogyoróval, rukkolával és a pesztót rácsepegtetjük.