Céklakrémleves juhtúróval és petrezselyemmel

2014. február 19.
Az influenzaszezonban a legfontosabb, hogy gondoskodjunk a megfelelő C-vitamin és folyadékbevitelről, valamint figyeljünk oda arra, hogy mit eszünk. A jó cél érdekében Ízbolygó most céklakrémlevesét állítja csatasorba!

A februári influenzaszezonban szinte nélkülözhetetlen segítséget jelentenek a vitaminokban gazdag zöldségek, gyümölcsök. Ha lehet, részesítsük előnyben a hazai zöldségeket, mint amilyen például a cékla. Olcsó alapanyag, ráadásul rendkívül sokoldalúan felhasználható. Süthetjük, főzhetjük, savanyíthatjuk. Értékes ásványi sókat: kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot és A, B, és C vitaminokat is tartalmaz.
Egyszóval: együnk céklát!

Hozzávalók 4 személyre:

4 közepes céklagumó
1 fej vöröshagyma
5 ek olaj
1 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors
4 ág kakukkfű
fél citrom leve
10 dkg juhtúró
2 csokor petrezselyem
kevés olívaolaj

Elkészítés:

A céklákat gumikesztyűben megtisztítjuk, megmossuk, kis kockákra vágjuk. A hagymát szintén megtisztítjuk, megmossuk, majd apró kockákra vágjuk. Egy lábast előmelegítünk, majd beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát, picit sózzuk és üvegesre pároljuk. Ezt követően a lábasba tesszük a céklát, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Ezt követően a cékla harmadát kiszedjük és a maradék 2/3-ot a lével leturmixoljuk. Ízesítjük (ha kell) sóval, borssal illetve citrom levével. A juhtúrót tálaláskor belemorzsoljuk és apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, olívaolajjal meglocsoljuk.