Medvehagymás perec hétvégére

2014. március 14.
Ízbolygó ma is adott a szezonalitásnak, mégpedig egy isteni medvehagymás perec formájában!

Hozzávalók:

15 levél medvehagyma nagyon apróra vágva
50 dkg liszt
3 dl tej
1 teáskanál cukor
25 g élesztő
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só
2 evőkanál kacsazsír
1 felvert tojás

Elkészítés:

A tejet a teáskanálnyi cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg felfut benne. A lisztet az 1 evőkanál cukorral és sóval, valamint az olvasztott kacsazsírral, az apróra vágott medvehagymával, illetve a tejben felfuttatott élesztővel összekeverjük, kidagasztjuk. Lefedve meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, kiborítjuk a tálból, és átgyúrjuk, majd 16 részre osztjuk. A részekből nagyjából 1 cm vastag rudakat sodrunk, majd pereccé formáljuk őket. Felvert tojással lekenjük a tetejét, majd 200 fokon nagyjából 15 perc alatt pirosra sütjük őket.
Megkenhetjük a kisülés után “sóval” is. Ez 2 evőkanál lisztből, 1 evőkanál sóból és annyi vízből áll, hogy sűrű palacsintatészta állagú masszát kapjunk. Ha bőven megkentük a tetejét, még visszamehet 5 percre a már kikapcsolt, de még forró sütőbe.