A leginkább répaízű répatorta

2014. április 16.
Néhány éve még leginkább a nyuszikás viccekből ismertük, ma már az egyik legkedveltebb húsvéti édességgé nőtte ki magát. Következzen ÍzHUSZÁR répatortája lisztmentes verzióban!

Megtanultuk, hogy nem kell félni a répatortától, hiszen a desszertnek nincsen átütő zöldség íze, csupán kellemesen édeskés és egyben meglepően finom aromát kölcsönöz neki a répa, amely meghatározza a karakterét. Éppen ezért nagyon fontos, hogy valóban répaízű répákat használjunk!

Nem tudom miért, de egyre gyakrabban találkozom a boltban és a piacokon is a tömzsi, botra emlékeztető fajtákkal, aminek nem sok íze van. Keressünk helyettük inkább olyat, amin rajta van még a zöldje, illetve apróbb ugyan, de szép csúcsos végű, mert tapasztalataim szerint ez már ízében is inkább hasonlít arra, amilyennek egy tisztességes répának lennie kell.

Nagy divat most a gluténmentes étkezés, még az is űzi, akinek egyébként élettani szempontból nem lenne rá szüksége. Én nem ezért szoktam rá a lisztmentes tortákra, hanem mert bámulatosan könnyű lesz így a tészta. Választhatunk akár mandulalisztet, őrölt mogyorót esetleg diót, a végeredmény habos, laza és ellenállhatatlan lesz. De tényleg! Ebből simán lecsúszik két szelet is, de nem baj, mert a bűntudatunk talán kisebb lesz, mintha a hagyományos fehérlisztes répatortából tüntetnénk el ennyit.

Lisztmentes répatorta

A tortához:

•   25 dkg darált dió
•    2 teáskanál sütőpor
•    1 teáskanál fahéj
•    4 db tojás
•    1.5 dl napraforgó olaj
•    20 dkg nádcukor
•    1 hüvelykujjnyi reszelt gyömbér
•    1 narancs reszelt héja
•    35 dkg répa (lereszelve)
•    1 csipet só
•    3 evőkanál kandírozott narancshéj

A mázhoz:

•    30 dkg mascarpone sajt
•    3 evőkanál porcukor
•    fél narancs kifacsart leve

Elkészítés:

1.    A gyömbért és a répákat meghámozzuk, majd lereszeljük.
2.    A tojásokat a cukorral és egy csipet sóval habosra keverjük.
3.    Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojáshoz az olajat.
4.    A diót elkeverjük a sütőporral és a fahéjjal, majd hozzáadjuk a tojásos keverékhez, és összedolgozzuk a tésztát.
5.    Belekeverjük az répát, hozzáreszeljük a narancs héját és hozzáadjuk a kandírozott narancshéjat.
6.    Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, kilisztezett formába öntjük, a tetejét megszórjuk szeletelt mandulával, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. A végén tűpróbával ellenőrizzük.
7.    Ha a tortalap kihűlt, akkor a krém hozzávalóit összekeverjük és bevonjuk vele a tortát. Ezután legalább fél órát hűtőben pihentetjük, hogy kicsit megdermedjen a máz.