Tervezz kertet – 10 hasznos tipp és egyéb ötletek

2014. április 20.
Kiskert, nagy kert, hátsó udvar – nem a méret a lényeg. Az a legjobb kert, ahol az ember jól érzi magát minden időben. Ha van egy talpalatnyi zöld felület, amit megművelhetünk, az már a mi kertünk. Hogyan fogjunk hozzá a kerttervezésnek? 10 hasznos tipp következik.

Most költöztünk be? Évek óta parlagon hever? Túlnőtt rajtunk? Elgyomosodott? Ha elszántuk magunkat a változtatásra, már csak tervezés, szervezés és számolás áll előttünk, mielőtt még belevágnánk az ásót a földbe.
„A tervezés fontosságát nem lehet túlbecsülni. Előbb az ötletelés, aztán az ültetés, soha nem fordítva – mondja Tóth Ádám a Kertguru kertépítője. – Ha magunk végezzük a kivitelezést, akkor is jól jöhet a szaksegítség. A tervezésből ne hagyjuk ki a család többi tagját sem, nekik is biztosan vannak elképzeléseik, vad és praktikus ötleteik: hinta, ruhaszárító, kutya kennel, kosárpalánk, mesterséges szánkódomb, rózsalabirintus, zen kavicsmedence. Gyűjthetünk ötleteket könyvekből, az internetről, amit egy gyakorlott kertésszel vagy kerttervezővel átrostálhatunk és letisztázhatjuk megvalósítható koncepcióvá.”

1. lépés

Határozzuk meg szóban, hogy mit szeretnénk. Hasznos legyen a kert vagy látványos? Buja vagy levegős? Formális vagy romantikus? Vegyük számba a meglévő adottságokat: fák, cserjék, gyep, ágyások, vízelvezetés, fekvés, terepviszonyok, benapozás, a talaj minősége. Mit szeretünk, mivel vagyunk elégedetlenek? Képzeljük el, hogyan fogjuk használni: az ablakon át csodáljuk csak, vagy kint gyomlálunk, ha esik, ha fúj?

2. lépés

Mérjük le pontosan a kertesíteni kívánt területet és vázoljuk fel arányosan kockás papíron, jelölve a ház kijáratait és az állandó objektumokat (kút, szerszámos, garázs, medence). Vegyük figyelembe a szomszédos kertek adottságait és hatását a mi kertünkre: árnyékot adó fákat, bokrokat, kerítéseket.

3. lépés

Első lépésként a kert funkcionális elemeit határozzuk meg. Hol vannak a kijáratok, a benapozott és árnyékos részek, mennyire kötöttek vagy szabadok, átláthatók vagy zártak a határvonalak. Listázzuk, majd vázoljuk fel a várható tevékenységek zónáit és a feltétlenül megvalósítandó kerti elemek: veranda, étkező terasz, olvasó sarok, kocsibeálló, szalonnasütő, fűszer- és konyhakert, virágágyás, gyümölcsös, komposztáló, gyep, játszótér, homokozó, tyúkól, nyúlketrec, fenyőfa. Sakkozzunk a zónákkal egymás javára vagy rovására.

4. lépés

Kössük össze és határoljuk el a zónákat. Most jöhetnek a szilárd vagy puha burkolatú járdák, tipegők, ösvények és sövények, szobrok, kordonok, térdfalak és támfalak.

5. lépés

Dolgozzuk ki részletesen az új részeket. Milyen legyen a grillező, a kerti pad, a hinta, a zenepavilon vagy a kiskert alaprajza? Változik-e a talajszint? Gazdálkodjunk okosan a földdel, mert sokba kerül mozgatni, pótolni – a kitermelt földet igyekezzünk másutt felhasználni feltöltésre, szint kiegyenlítésre. Egy lejtő helyett például hasznosabb lehet a teraszos kialakítás, de ehhez pontosan számoljuk ki, hogy legyen elég föld. Végig tartsuk a léptéket, nehogy elszámoljuk magunkat és túl sok vagy túl kevés helyet kapjon egy-egy kerti elem.

6. lépés

A felülnézeti tervezés után nézzük meg a kertünk függőleges lehetőségeit. Pergolák, tűzfalak, lugasok, határoló kerítések, kiszáradt fatörzsek várják a függőlegesen futó növényeket. Jelöljük ki, hol szeretnénk fókuszpontokat és hangsúlyokat a kertben, hol van szükség tömör zárásra és milyen magasságban, hol kell puhább, lépcsőzetes látványt kialakítani.

7. lépés

Jöhetnek végre a növények. Kezdjük a füvesített területtel, a virág- és veteményes ágyásokkal. A fákat méret szerint helyezzük el: a nagy lombú, árnyékot adó fákat érdemes a kert végébe, a kisebb lombú, dekoratív fajokat a ház közelébe ültetni. Ellenőrizzük a levegőben esetleg átfutó vezetékeket is.

8. lépés

A nagyobb funkcionális felületek felől haladjuk az összetett kerti elemek felé: most jöhetnek a sövények, cserjék, támfalak, járda menti szegélyek, zónákat elválasztó és összekötő ágyások. Előbb rakjuk fel a súlypontokat – törpecserje, szobor, lámpa, madáritató, híd, tó, szökőkút – majd a kitöltő évelő vagy talajtakaró növényeket. Utolsó fázisban számoljuk ki a fajtánkénti térigény szerint a növényszükségletet – ez segít a költségvetés pontosításában is.

9. lépés

Most, hogy kirajzolódott kertünk képe, tervezzük meg az infrastruktúrát: az elektromos kiállások pontos helyét a kerti világításhoz, a szökőkutak és a grillező, illetve a kerti szerszámok – sövény- és fűnyíró, gallydaráló – működtetéséhez. Figyeljünk a biztonságos földalatti vezetékezésre! Ugyanígy tervezzük meg a vízvételi pontokat és az esetleges automata vagy kézi locsolórendszert.

10. lépés

Ha véglegesnek tekintjük a tervet, készítsünk részletes költségvetést. Kérjünk árajánlatokat, látogassunk el kertészeti árudákba, nézzük meg, mit tudunk kedvezményesen beszerezni. Bátran számítsunk barátokra, szomszédokra, akiktől ingyen beszerezhetünk egy-egy túlnőtt sásliliomot, tőosztott évelőt, cserjét vagy egynyári magokat. Szükség szerint korrigáljunk a tervet, helyettesítsük a nem beszerezhető vagy túl drága fajtákat.