Sült karfiolfőzelék karfiolsteakkel

2014. április 23.
Mai posztjában ízHUSZÁR az ünnepek alatt túlterhelt hasakra gondolva állított össze egy hagyományos, de újragondolt fogást. Következzen a könnyű és ízletes Sült karfiolfőzelék karfiolsteak.

Miről szólnak az ünnepek? Összejön a család és mindenki közösen eszi túl magát. Alapból is így tennénk, de grátiszban jönnek még a kínálgatós nagymamák és anyukák, akik először csak érdeknődnek, hogy a negyed órája befejezett ebéd után nem vagyunk-e már éhesek, majd a nemleges válaszra fittyet hányva rögvest megjelennek egy tál sütivel. Aztán nincs mit tenni, leteszik elénk és előbb-utóbb csak megkívánjuk. Nem csoda hát, hogy nehezen indul ilyenkor újra a munka és most senki nem tudna ránézni egy szelet sonkára vagy főtt tojásra vagy bármely nemű édességre sem. Ígérem, soron következő receptemben egyik sincs!

A főzeléket hagyományosan magyar és egyben hagyományosan nehéz ételnek tartjuk. Ez utóbbit igyekszem most megcáfolni. A főzeléknek nem a lisztes rántástól kell laktatónak lennie, hanem a rengeteg zöldségtől. Egyrészt kalóriában is jobban járunk, másrészt így könnyedén elkerülhetjük, hogy három falat után kellemetlen teltségérzetünk támadjon.

Engedjük el a tejfölös habarás is, próbáljuk ki a kókusztejes vagy a joghurtos krémesítési módszereket is és találjuk meg saját kedvencünket, mert mind más és más ízt kölcsönöz majd a főzelékünknek. A menzás élmények keltette közhiedelemmel ellentétben a zöldségeket nem kell szétfőzni, akkor jó, ha még van textúrája, felismerhető és bele tudunk harapni, de ami a legfontosabb, hogy hagyjunk benne néhány darabot, ne pürésítsük az egészet! Most magamnak mondtam ellent, mert a receptemben én odacsaptam az egésznek, igen ám, de én ugyanazt használtam feltétként is! Ezen a téren is újíthatunk, mint ahogy én is ezzel a manapság igen divatos karfiolsteakkel tettem.

Sült karfiolfőzelék karfiolsteakkel

Hozzávalók:

•   1 nagy fej karfiol
•    2 ek vaj
•    2 ek olívaolaj
•    1 vöröshagyma
•    1 közepes burgonya
•    2 szál angolzeller
•    1 kis alma
•    3,5 dl zöldség alaplé
•    10 dkg fehér cheddar sajt
•    só
•    bors

Elkészítés:

1.    A karfiolt hosszában elkezdjük felszeletelni. A középső része már szépen egyben marad, ebből 4-et félreteszünk, a többit felaprítjuk.
2.    A vajat felolvasztjuk, összekeverjük a vajjal, majd sóval, illetve borssal fűszerezzük.
3.    A felaprított karfiolt sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd megkenjünk a vajas keverékkel.
4.    200 fokra előmelegített sütőbe dugjuk és 10-12 perc alatt barnára sütjük.
5.    Közben a hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. Amikor már kezd barnulni, hozzáadjuk a felvágott zellert is, és néhány percig együtt pirítjuk tovább.
6.    Hozzáadjuk a sütőben megpirított karfiolt, a meghámozott, kicsumázott és felkockázott almát, valamit a megtisztított és szintén felkockázott burgonyát, majd az egészet felöntjük annyi alaplével, hogy pont ellepje.
7.    Puhára főzzük a zöldségeket, majd botmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrűnek találnánk, akkor kevés alaplével vagy vízzel hígíthatjuk.
8.    A főzeléket visszatesszük a tűzre, belereszeljük a sajtot és addig főzzük, amíg teljesen el nem olvad.
9.    A maradék négy szelet karfiolt megsózzuk, illetve borsozzuk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd néhány perc alatt a karfiolszeletek mindkét oldalát megpirítjuk.