Bukósisak nélkül ne üljünk kerékpárra

2014. május 16.
Akár városban, akár falun élünk, a jó idő beköszöntével a kerékpár az egyik legnépszerűbb közlekedési eszköz, illetve sportolási lehetőség. Ha mindent megteszünk a sérülések elkerülése érdekében, nem kell aggódnunk az önfeledt tekerés közben.

Sokat tehetünk testi épségünk érdekében – függetlenül attól, hogy városban, országúton, esetleg terepen kerékpározunk -, ha megfelelő védőfelszerelésben vágunk neki a kitűzött távolságnak. Dr. Knoll Zsolt Ph. D. ortopéd traumatológus, sportsebész, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ egyik szakmai vezetője – aki maga is a kerékpározás nagy szerelmese -, igyekezett egy-két jó tanácsot adni a sportág rajongóinak.

Akármilyen vidéken biciklizünk, fontos, hogy olyan öltözéket válasszunk, amely nem zavar a tekerésben, nem akad bele a fogaskerekekbe, és alkalmazkodik a változékony időjáráshoz. „Nem árt, ha viselünk kesztyűt, akár nyáron is, hiszen könnyedén kivédhetőek egyes sérülések egy úgynevezett protektorral. Ugyancsak javasolt a kerékpáros szemüveg használata: a felpattanó kövek, ágak, országúton az autókból kidobált szemét, vagy egy-egy bogár is okozhat sérülést az arcunkon, szemünkön. A megfelelő cipő is sok nehézségtől megóvhat bennünket. Ha olyan speciális, kerékpározáshoz ajánlott lábbelit választunk, amelyet rá lehet applikálni a pedálra, az a legjobb. Ha ilyenünk nincs, mindenképp merev talpú cipő mellett döntsünk, hiszen az jobban átadja az erőt a pedálnak – tette hozzá Dr. Knoll Zsolt Ph.D.

A legfontosabb mégis a bukósisak és a láthatóság. Akárhol is kerékpározunk elkerülhetetlen a fejvédő viselete, különösen annak ismeretében, hogy a kerékpáros balesetek egyharmadában a fej sérül meg. Már néhány száz forintért kaphatóak olyan ledes izzók, amelyeket előre és hátra is felszerelve tökéletes láthatóságot biztosítanak a kerékpárnak. A lámpák és egy neonszínű ruhadarab felhívja a figyelmet arra, hogy kerékpáros halad az út szélén, ezzel pedig el tudjuk kerülni, hogy elsodorjanak bennünket.

Lássuk be, olykor az is előfordul azonban, hogy mi mindent megtettünk annak érdekében, hogy ne sérüljünk meg, de – különösen városban -, ez sem elegendő. Talán kemény kijelentés, de a kerékpárosnak soha nem lehet igaza, mert a városi közlekedésben csak erősebb és nagyobb eszközök vesznek részt a kerékpáron kívül. A súlyosabb sérülést azonban a biciklis szenvedheti el. A szakember éppen ezért azt javasolja, elegáns mosollyal az arcunkon inkább térjünk ki és kerüljük a találkozást az erősebbekkel.