Laktató és egészséges – saláta grillezett halloumi sajttal

2014. június 27. |

Különlegesség, amitől nem kell félni. A halloumi sajt rejtelmeibe avat be minket ezen a héten ÍzHuszár.

Itthon még csak most ismerkedünk a halloumi sajttal, amelynek az egyik legnagyobb erénye, hogy tökéletesen alkalmas grillezésre, illetve sütésre. Szülőhazájában, Cipruson kecske- és juhtejből készítik, azonban a nagyüzemben gyártott termékekhez gyakran tehéntejet használnak. Formailag és állagban leginkább a mozzarellára emlékeztet, de lényegesen sósabb és markánsabb ízű. A hasonlóságot erősíti, hogy sós lében vagy savóban tartósítják a halloumit is.

Ugyan nyersen is finom, de megsütve még jobb! Nem kell félni, nem fog lefolyni a grillrácsról, és nem terül szét a serpenyőben sem. A klasszikus kombináció a görögdinnye-halloumi után szabadon én grillezett őszibarackkal párosítottam, amihez tökéletesen passzol a mézzel ízesített salátaöntet és a ropogós textúrájú fenyőmag. Reggelinek vagy könnyű vacsorának is csodás választás.

Grillezett halloumi saláta őszibarackkal

Hozzávalók:
• 2 dk közepes méretű barack
• 250 g halloumi sajt
• 1 csomag zöld saláta
• 3 evőkanál olívaolaj
• 1 evőkanál méz
• ¼ citrom leve
• egy csipet só

1. A sajtot egy centi széles szeletekre vágjuk és száraz serpenyőben néhány perc alatt mindkét oldalát megpirítjuk.
2. A barackokat megmossuk, kimagozzuk, és cikkekre vágjuk, majd szintén száraz serpenyőben megsütjük, hogy kissé megpiruljon a külseje. Ugyanígy teszünk a fenyőmaggal is.
3. A salátára halmozzuk a megsütött sajtot és barackot, majd megszórjuk a pirított fenyőmaggal és meglocsoljuk az olívaolajból, mézből és citromléből kevert öntettel, amit egy csipet sóval ízesíthetünk.

ÍzHuszár

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód

Ezért igyál kávé helyett inkább arany tejet arany tej

Ezért igyál kávé helyett inkább arany tejet