Shakshouka – tojásos lecsó másképp

2014. július 09.
ÍzHuszár ezen a héten egy gyorsan elkészíthető, de isteni finom nyári ebéddel lepett meg minket.

A shakshouka eredendően Tunéziából származik, innen került át a Közel-Keletre, majd vált Izrael egyik legnépszerűbb ételévé, amelyet gyakran bőséges reggeliként vagy az ebéd egyik fogásaként tálalnak. Hatalmas sikerének hála rengeteg változatban készítik: cukkinivel, padlizsánnal, burgonyával, fetasajttal. Viszont ami nem hiányozhat belőle, az a paradicsom – legyen az akár konzerv vagy friss –, illetve a tetejéről a buggyantott tojás. Ami mégis igazán különlegessé teszi, az a fűszerezés. Egy ízig-vérig szenvedélyes szerelem az egzotikus ízesítők és a hozzájuk párosított zöldségek között. Én most igyekszem egy alapreceptet bemutatni, de kedvünk szerint variálhatjuk a hozzávalókat és játszhatunk a különböző alapanyagokkal. A végeredményhez pedig nem kell más, csak egy jó fehér kenyér vagy pita, amivel az egész tányért kitunkolhatjuk!

Shakshouka

Hozzávalók:
– 2 evőkanál olívaolaj
– 2 teáskanál harissa
– 2 teáskanál római kömény
– 2 teáskanál édes fűszerpaprika
– 4 gerezd fokhagyma
– 1 kis konzerv sűrített paradicsom
– 2 db kápia paprika
– 5 nagy db érett paradicsom
– 4 nagy tojás
– só

Elkészítés:
1. Először egy fűszerpasztát készítünk: ehhez felforrósítjuk az olívaolajat, és hozzáadjuk a harissát, a római köményt, a fűszerpaprikát, a zúzott fokhagymát és a paradicsompürét.
2. Egy-két percig pirítjuk a pasztát, majd hozzáadjuk az összevágott paprikát.
3. Néhány percig sütjük, amíg el nem kezd puhulni, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, sózzuk, és közepes lángon főzzük.
4. Addig hagyjuk rotyogni, amíg a szaft el nem kezd sűrűsödni. Utána csinálunk az edényben négy darab mélyedést, és ezekbe beleütjük a tojásokat.
5. Lefedve, alacsony lángon főzzük egészen addig, amíg a fehérje meg nem szilárdul, de a sárgája még krémes marad.
6. Aprított petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva, friss kenyérrel tálaljuk.