A fogyástól okosabb is lehetsz

2014. szeptember 03.
A fogyás nem csak a kisebb ruhaméretek világához, de akár a Nobel-díjhoz is közelebb vihet. Új kutatások szerint ugyanis a sok zsírtól nem csak a testünk, de az agyunk is nehézkesebben működik.

Azt már jó ideje tudjuk, hogy az elhízás nem csak esztétikai kérdés, de a testünk sem lesz hálás érte: a legtöbb szervnek nem tesz jót a túl sok zsír, és a nehéz testsúly, és egy új kutatás szerint ezalól az agyunk sem kivétel. Azaz, ha megfordítjuk a dolgot, a fogyástól nem csak a tükörben fogunk jobban mutatni, de agyunk is jobban teljesít majd.A kutatásban olyan embereket vizsgáltak, akik gyomorszűkítő műtéten estek át, és arra jutottak, hogy az eljárás az agyműködésükre is pozitív hatással volt, persze ez nem csak a kés alá fekvőkre vonatkozik, milyen igazságtalan is lenne, ha pont az izzasztó sporttal és kegyetlen diétával fogyni vágyók maradnának ki a jóból.   

De lássuk a tényeket: az elhízott férfiak és nők 35%-kal valószínűbben szenvedheznek Alzheimer-kórban, mint normális testalkatú társaik, illetve egyes tudósok szerint a testben lévő túl sok zsír megnöveli az agyban lévő proteinek számát, ami hajlamosabbá tehet egyes betegségekre.  A szóban forgó kutatásban 17 elhízott nő agyfunkcióit vizsgáltak meg a műtét előtt és után. A – valójában nem is annyira meglepő – eredmény pedig, miszerint a fogyás után a hölgyek sokkal jobban teljesítettek a teszteken azt bizonyítja, hogy a súlyvesztéssel párhuzamosan az alanyok agya is új erőre kapott. Bár pontosan még nem tudják, hogy a testzsírnak milyen hatása van az agyra, valószínűsíthetően a zsír olyan láncreakciót indít el, aminek a végén az agy is megissza a levét. 

Bárhogy is legyen, ahhoz biztosan nem kell agysebésznek lenni, hogy átlássuk, a testünkben felhalmozódó túl sok zsír egészségtelen, elnehezít és egészen biztosan jobban járunk, ha megszabadulunk tőle.