Megnyílt a harmadik Padthai Wokbar

2014. szeptember 22.
Szeptember 18. óta a belvárosi Egyetem téren is élvezhetjük a thai konyha ízeit. A harmadik PadThai Wokbarban ráadásul az újdonságnak számító thai palacsintát is kipróbálhatjuk, és a desszertre várva még az étterem izgalmas, saját fejlesztésű mobilapplikációjával is játszhatunk.

Az Október 6. utca és a Gozsdu udvar után most már az Egyetem téren is kalandozhatunk a keleti gasztronómia világában. Ahogyan a Padthai Wokbaroktól már megszokhattuk, most is a minőségi, európai ízlés szerint formált, de thai tradíciókban gyökerező ételeket élvezhetjük kötetlen, modern környezetben. A thai konyha különlegességét és a street food kultúra könnyedségét ötvöző Padthaiban mi magunk állíthatjuk össze ebédünket, és miközben annak elkészültére várakozunk, játszhatunk az étterem saját fejlesztésű Augmented Reality játékával is. A 3D-s virtuális társasjáték, a padthai quiz nevű applikáció 3 kérdésből áll, amelyek az étterem különböző részein vannak elhelyezve és minden kérdés egyedi 3D-s padthai grafikával van illusztrálva. A legjobb pedig, hogy nyeremény is van: aki végigjátssza a játékot, egy desszerttel vagy egy padteaval gazdagodik majd!  

Az Egyetem téri wokbarban, a Thaiföldön nagy tradíciónak örvendő desszert különlegességgel, a „roti-val”, itthoni nevén thai palacsintával is bővült a desszertkínálat, amit különféle gyümölcsös töltelékekkel (banán, mango, ananász vagy fahéjas alma) izgalmas szószokkal (chilis csoki, menta-lime, méz, mangós vanília) és feltétekkel (áfonya, mogyoró, kókusz, mazsola) kombinálhatunk.

Az ételek összeállításának konepciója ugyanaz, mint a másik két étteremben, azaz először kiválasztunk egy alapot, például rizst vagy tésztát, amire különböző feltéteket kérhetünk, végül pedig különleges szószokkal és extra finomságokkal is megbolondíthatjuk a fogást. Az adagokra annyit mondani, hogy bőségesek, gyakorlatilag olyan lenne, mint Scarlett Johanssonra azt mondani, hogy nem rossz csaj, a gyorsétterem-jellegből adódóan pedig tényleg percek alatt megkaphatjuk a gőzölgő, laktató fogásokat. Érdemes tehát munkahelyi ebédszünetben is elszaladni egy kis thaiföldi utazásra, de szép időben akár magunkkal is vihetjük az ételt, és például az Egyetem térre kiülve élvezhetjük a fűszeres ízorgiát a napsütésben.

Azoknak pedig, akik otthon is szívesen kísérleteznének thai ízekkel, itt egy recept a Wokbartól, a híres padthai tésztához:

Hozzávalók (2 fő részére)
120g 2-3 mm vastag rizstészta
60 ml thai halszósz
60 ml tamarind lé Tipp: tamarind koncentrátum is használható, kevés vízzel felöntve
60 g Pálmacukor
40 ml olaj Tipp: napraforgó olaj
2 gerezd fokhagyma Tipp: apróra vágva, barnára pirítva a legjobb
100 g kemény tofu kockára vágva Tipp: szerintünk a füstölt a legjobb
8 darab nagy rák
2 tojás 
100g babcsíra
2 újhagyma
Fél chili paprika 
50 g pirított mogyoró, nem sózott
1 kávéskanál szárított apró rák Tipp: nehezen beszerezhető, elhagyható

Elkészítés

Áztasd be a rizstésztát hideg vízbe legalább fél órára. Amíg ázik, keverd össze a halszószt, tamarindot, pálma cukrot, pirított fokhagymát egy kis edényben. Kóstold meg, ha túl savanyú adj hozzá még egy kis cukrot, ha túl édes, akkor tamarindot. Fél chilit is belerakhatsz apróra vágva, magjai nélkül, ha szereted a csípőset. Készíts mindent magad köré és indulhat a varázslat.Hevítsd fel a wokodat legmagasabb hőmérsékletre, rakd bele az  olajat, amikor felforrósodott, indíts a rákkal. Mikor megpirult a páncélja üsd bele gyorsan a két tojást. Keverd-keverd, míg darabokra nem szakad a tojásrántottád. Add hozzá a tésztát, az előre elkészített szószt, kevés vizet. Forgasd, dobáld, míg száraz nem lesz. A magas hőmérséklet nagyon fontos, mert különben főzni fogod pirítás helyett.Ezután add hozzá a babcsírát, tofut, újhagymát, mogyorót, kis sót, szárított rákot süsd készre. Tálaláskor egy lime cikket helyezz a tészta tetejére.  
Jó étvágyat!