T A S T E C O D E: A kávé világnapja

2014. szeptember 29.
A TASTECODE bloggere minden hétfőn egy-egy kávézót mutat be, melynek a hangulatához egy-egy magyar divattervező munkáját társítja, lefestve ezzel a hely hangulatát. Induljon jól a reggel, találd meg a külső és belső inspirációdat és stílusod. Öltözz fel és kóstolj, érezd magad a saját dimenziódban és hozd létre a saját "TASTECODE-od"!


Cirkusz
, ahol egy fiatal lány – Juhász Edit – zsonglőrködik latte art pálcájával, kávés pult a porondja és túlzás nélkül világszám a mutatványa.

Csupán három éve fejezte be a baristaképzést, már is fantasztikus eredményeket tudhat magáénak. Háromszoros országos bajnok latte art kategóriában, emellett a szöuli világbajnokságon 26., a nizzain 8., a pár hónapja Melbourne-ben megrendezetten pedig már dobogós, 3. helyezést ért el. Nem is meglepő, hogy Edit fél lábbal már külföldön van, karrierjének egyik izgalmas, következő állomására készülve.

Semmi szemfényvesztés és kavalkád, pár határozott mozdulat, művészi precizitás és kész is a flat white. Kávés szakértői véna hiányában a pontos leírásokat az itallapról leleshetjük, hogy ne jöjjünk zavarba, mit is készítettek nekünk.

„Képzeljünk el valami nagyot, annál talán egy kicsit kisebbet. Képzeljük azt, hogy ez a nagy valami egy üvegpohár. Képzeljünk bele egy teljesen őrült dupla eszpresszót és végül képzeljünk a tetejére egy filozofikusan vékony tejhabot. Imagine, ha ezt John Lennon megérhette volna”

Az én kávém Cup of Excellence nyertes (legnevesebb díj, amit egy minőségi kávé kaphat), frissen pörkölt Cirkusz blendből készült (100% Arabica, 50% Brazil, 50% El Salvador). Ezen kívül megtalálhatóak szezonálisan változó kávék is, mint például a hondurasi single origin (egyfajta kávéból). Fontos kihangsúlyozni, hogy a kávék etikus kereskedés útján kerülnek a kávézóba, közvetlenül a termelőtől, nem pedig tőzsdéről (mert, hogy ilyen is van). A kávékat Nezvál Máté kávészakértő pörköli. A teszt és próba pörköléseket a hely belsőépítészetének egyik ikonikus darabján, a Has Garanti gépen végzik.

Mi más is lenne mindezekhez méltó, mint Ruszkai Orsi egyedi, kézműves gyűrűi, amik kellő csillogással ruházzák fel és emelik kötéltáncosi magasságokba a kecses barista kreációkat. Mindezt úgy, hogy a Ruszkai Jewelry felszámolja a szabályokat, kerüli a sznobériát és előtérbe hozza a szabadság érzésének hangulatát, legyen szó bronzról, kvarcról, ezüstről vagy akár egy rozsdás fémlemezről. Mind a két lányból árad a tiszta szívből és érzésből való alkotás és a szakmájuk iránti elkötelezettség.

Nem tudom, hogy a kávé selymes íze, a koffein, a kezemen lévő csodaszép gyűrű, vagy a kellemes zene repített Parnassus világába, mindenesetre mesésen indult a reggelem.