Székesegyházak üvegablakai ihlette csodakocsi

2014. október 09.
A brit dizájner, Dominic Wilcox számítógépvezérelt járműve a legmodernebb technikát a középkori székesegyházak üvegablakai ihlette külsővel ötvözte.

Úgy tűnik, hogy a néhány éve még csak sci-fik képkockáin felbukkanó csodás, futurisztikus technikai vívmányok szépen lassan tényleg megvalósulnak. Az automatizált, sofőr nélküli közlekedés már nem csak a sorozatbeli Michael Knight kiváltsága, hiszen a párizsi metróban például bárki utazhat ilyen szervelvényekkel. Dominic Wilcox a London Design Festivalon mutatta be a járművet, és bízik benne, hogy egy szép, és nem túl távoli jövőben – amit ő egyébként egészen pontosan 2059-re datál – mindenki ilyen, számítógépes vezérlésű személygépkocsikkal utazik majd. Ugyanis szerinte a statisztikák hamar bebizonyítanák, hogy a számítógép irányította járművek biztonságosabb közlekedést garantálnak az ember tényező nélkül.

A filmekből és könyvekből ismert jövőképpel ellentétben azonban meglepő, de kimondottan üdítő, hogy egy ilyen csodajármű nem fényes, ezüstös krómborítást kapott és nem áramvonalas formát, letisztult, minimalista dizájnnal, hanem a Durhami székesegyház gyönyörű festett üvegablakaitól kölcsönözte külsejét. „Szerettem volna a székesegyházban jelen lévő vizuális élményt átültetni egy modern, háromdimenziós formába.” – magyarázza Wilcox.

És ha vezetni úgysem kell, mi mást is csinálhatnánk a jövőbeli autóban, mint hogy lepihenjünk egy kicsit. Egyébként ha akarnánk, sem csinálhatnánk mást, ugyanis a jármű egész belső tere egy ágy. De ez nem is gond, egyszerűen fantasztikus lehet mondjuk egy fárasztó nap után befeküdni az autónkba, figyelni, ahogy a napfény játszik a színes üvegen, szundítani egy kicsit, és mire felébredünk, már ott is vagyunk az áhított célnál.