Szeretni emberi jog!

2014. október 11.
Szeretni emberi jog! Nem vágunk jó képet a homofóbiához! Bújj elő, én így is szeretlek! A közösségi oldalakon ma sűrűbben találkozni ezekkel a felhívásokkal és intelmekkel, nem véletlenül: október 11. az előbújás napja.

A Labrisz Egyesület, a Budapest Pride, az Amnesty International Magyarország és számos más hazai szervezet felhívások, programok, sikertörténetek sorát teszi ma közzé. Október 11. az előbújás, a coming out napja, amikor a civilszervezetek, a kerekasztalok, a viták, az esti programok mind-mind abban szeretnék segíteni az LMBTQ embereket, minden érintettet és az érintettek hozzátartozóit, hogy merjenek nyíltan beszélni a szexuális orientációjukról és a nemi identitásukról, hallgassák meg egymást, kérdezzenek egymástól – hogy senkinek se kelljen tagadásban, félelemben, megbélyegezve élni ma Magyarországon emiatt.

Cél, hogy a legfontosabb információk mindenkihez eljussanak, cél, hogy intenzívebb társadalmi párbeszéd induljon végre a témában, ahogy cél az is, hogy ezek a stigmák minél előbb átadják a helyüket az elfogadásnak, a kíváncsiságnak, a közös platformoknak. Fontos, hogy ezek a kezdeményezések és programok mindenki figyelmét felhívják rá: nincs egyedül. „Az előbújás nem egyszeri esemény, hanem egy életen át tartó folyamat, amit sosem késő elkezdeni. Sokféle állomása van, és bár nem mindenki éli meg ugyanúgy, vannak közös elemei.” Van miről beszélnünk tehát.