Tradíció és frissesség a POSITION-Kollektíva új kerámiakollekciójában

2014. november 06.
A POSITION-Kollektíva számára az egyedi, kézi gyártás értéke elsődleges szempont, ezért MURU és PRAN névre keresztelt új kerámiacsaládjuk tervezésekor sem volt kérdés, hogy az anyag tulajdonságait tiszteletben tartó, kézműves tradíciókra épülő, de friss kollekciót készítenek. Új termékeik mellett a népszerű PRAN kollekciót is kibővítették, valamint COMO néven új fotelkollekciót is létrehoztak.

A fazakesmesterség magyarországi hagyománya olyan érték, melyhez érdemes visszanyúlni, így ma is aktívan dolgozó és minőségi munkát végző magyar fazekasmestereket kértek fel a márka tervezői az együttműködésre, hogy megalkossák a MURU kollekciót. A MURU legfontosabb jellemzője a formai egyszerűsége, amely mellett érvényesülhet az anyag és a felület – agyag, máz – játékossága. A különleges lakáskiegészítők így nem is díszként jelennek meg, inkább változatos minták, színek hordozójanként. A tervezők szerint az alapanyag természetes jellege és formálhatósága számtalan lehetőséget rejt magában: „Azokat a kölcsönhatásokat használtuk ki, ahogy a különböző struktúrájú agyagok, agyagfestékek (engóbok), oxidok és mázak reakcióba lépnek egymással” – magyarázza Kertész Attila, a márka tervezője.

Az égetéskor zajló folyamatok spontán módon hatnak a mázak felületére, ezért minden kerámiatárgyuk egyedi. Ezeket a spontán mintázatokat vették alapul végül a párnák mintájának megtervezésekor is. A MURU termékcsalád mellett megújult formában tér vissza a 2013-as, indiai kultúra ihlette PRAN kollekció, melynek lámpái a POSITION-Kollektíva legsikeresebb termékei között vannak. A tavalyi kollekció formavilágát megöröklő PRAN kerámiacsaládot vázák, gyertyatartók, tálak színes kombinációi, valamint egyedi mintájú díszpárnák alkotják.

Az egyedi kerámiacsalád mellett új fotelkollekció is debütál. A COMO fotelek tervezésekor elsődleges szempont volt egy olyan kárpitos bútor megalkotása, amely komfortos és karakteres megjelenésű, ugyanakkor a szerkezete is tartós. Az így készült bútorok alkalmasak az otthoni életterek berendezésére, de illeszkednek hotelek, éttermek lounge tereibe, irodaterekbe és várótermekbe is. A COMO fotelek karfás és karfa nélküli verzióban is elérhetőek, mindkét esetben széles színválasztékban és több kombinációban kaphatóak. A karakteres, X-et formáló acéllábak egyedi színekben rendelhetőek, így még látványosabbá teszik a COMO foteleket.

A kollekció egyes darabjai elérhetőek a 581 Designer PopUp Store-ban

Fashion Street
Le Meridien Budapest
2014. nov. 3. és december 31. között