Bundás kenyér teljesen másként

2014. október 29.
ÍzHuszár ezen a héten egy olyan klasszikus reggelit gondol újra, amely gyerekkorunkban sokunk kedvence volt. Milyen a modern bundás kenyér spenóttal és kecskesajttal? Íme!

A spenótfőzelék bundás kenyérrel igazi klasszikus duó, de a csomós spenóthoz feltétként adott, olajtól áztatott szendvics sokunkban borús emlékeket ébreszt. Bennem is, ellenben mind a kettőt nagyon szeretem. Valahogy le kellett küldenem ezt a korlátot, és megtalálni annak a módját, hogy hogyan hozhatnám össze újra ezt a régi párost valamilyen más formában.

A bundás kenyér reggeli ötletét rendszerint azért vetem el, mert utána olyan olajszag terjeng a lakásban, hogy egy álló napig lehetetlen kiűzni. De mi van, ha nem bő zsiradékban, hanem csak egy egészen kevéssel sütjük? Egy próbát megér, gondoltam, és lám-lám, így is tökéletesen megsült.

A friss spenótot kár teljesen szétfőzni, úgy jó, ha még kicsit harapható, és érzünk valamit a textúrájából. Nyilvánvalóan nem hiányozhat mellőle a fokhagyma sem, bár itt nem árt mérlegelni az aznap délelőttre betervezett programokat.

A kenyér megvan, a spenót megvan, és akkor már tényleg legyen szendvics, olyan igazi, abba meg kell sajt is, ugye. A lágy, natúr kecskesajt csodásan illik a képbe, úgyhogy még ez került a spenótlevelek tetejére. Nekem most ez a kedvenc reggelim, és ha egyszer nyitok egy bisztrót, ez tuti fent lesz az étlapon!

Spenótos-kecskesajtos bundás kenyér
Hozzávalók:
• 4 szelet kenyér
• 2 db tojás
• 100 g friss spenót
• 75 g kecskesajt
• 1 fej fokhagyma
• 3 ek olaj

Elkészítés:
1. Egy serpenyőben felhevítünk 2 evőkanál olajat, majd rádobjuk a spenótleveleket. Sózzuk, megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is és félrehúzzuk, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
2. Amikor a spenót már langyos, akkor alaposan kinyomkodjuk a levét, és félretesszük.
3. A tojásokat felverjük, enyhén sózzuk és megforgatjuk benne a kenyérszeleteket.
4. Egy szelet kenyeret olajjal kikent felhevített serpenyőbe teszünk, rárakunk egy adag spenótot, rámorzsoljuk a friss kecskesajtot, és egy másik szelet tojásos kenyérrel lefedjük, majd egy lapáttal néhány másodpercig lenyomjuk, hogy jól összetapadjon a szendvics.
5. 1-2 percig közepes lángon sütjük, majd megfordítjuk, és a másik felét is aranybarnára sütjük.