Csak egy lépésre az ínyencek paradicsomától

2014. november 23. |

A számos európai kulináris központ közül a dél-burgenlandi Élvezetek régiója egy kevésbé ismert, viszont annál különlegesebb és varázsosabb szeglet, aminek évezredes borkultúrája és gasztronómiai kínálata világszinten páratlan, a megtestesült földi paradicsom. Nyugati szomszédunk számos jellegzetessége közül megmutatjuk az öt legérdekesebbet.

Dél-Burgenland – egy darabka földi paradicsom, ahol a régió legkiválóbb gasztronómiai élményeket nyújtó vállalkozásai megtalálhatók, amelyek igazi különlegességét az adja, hogy minden borkedvelő és ínyenc személyes kapcsolatot alakíthat ki a különböző ínyencségek előállítóival. A dél-burgenlandi régióban ugyanis a finomságok készítői és az ő minőség iránti szenvedélyük legalább olyan fontos, mint maguk a termékek. A régió pedig arra invitálja az érdeklődőket, hogy településről településre haladva ismerjék meg a vidék gasztronómiai kínálatát és a mögötte rejlő embereket.Minderre nagyszerű lehetőséget kínálnak az olyan rendezvények, mint a „Gyere a Paradicsomba!” elnevezésű gasztronómiai fesztivál, a Paradies élményprogramok és az egyéni kirándulások. A Paradies-üzletek szívesen látják az érdeklődőket és a különleges kulináris élményekre vágyó vendégeket. Az ínyenctúra segít közelebbről megismerni a dél-burgenlandi embereket és tájat. Olyan különlegességekkel találkozhatunk, mint a sütőtökös-uhudleres kolbász, a chilivel töltött uborka, vagy az uhudleres ecet.

Paradicsomok birodalma

A rengeteg napsütésnek és a szeles időnek köszönhetően a paradicsomtermesztés fellegvárává vált Burgenland. A térség legsikeresebb termelője 3200 különböző típusú és ízű, egzotikus nevekkel ellátott paradicsomot termel. A libanoni rózsa mellett megtalálható itt a „fekete szilva” is, amelynek íze valóban hasonlít a szilvára, de ott van az „orosz utazóparadicsom”, ami nevét cáfolva Guatemalából származik. Találunk még itt zöld és sárga színű paradicsomokat, valamint az egyedi keresztezésnek köszönhetően banán, sárgadinnye és cukorrépa ízűeket is. 

Buschenschankok – egy kis tradíció

A hagyományos burgenlandi buschenschankok vendégszeretetükről és házi készítésű finomságaikról híresek. Ízletes krémeket, salátákat, házi felvágottakat és kolbászokat kínálnak a vendégeknek, juh- és kecskesajtokat tökmagolajjal, marhahúsból készült specialitásokat, finom és könnyű, friss hideg ételeket. Nem hiányozhatnak azonban a borok sem, legyen szó könnyű fehér borokról vagy a testesebb vörösökről.  Néhány helyen ún. gyümölcsboros buschenschankokat is találunk, ahol alkoholmentes mustot, gyümölcsleveket kóstolhatunk körtéből, almából vagy bogyós gyümölcsökből. 

Liba, liba és még több liba

Legnagyobb népszerűségnek örvend, és egyben a legjellegzetesebb ételeik alapjául szolgál a liba. Több fesztivált szentelnek neki, évente a Márton nap és az őszi szüretek, újborok avatása jelenti a tetőpontot. A régióba látogatóknak kötelező fogás. Márton napon többek között St. Margarethenben, Kismartonban, Frauenkirchenban kapcsolódnak a liba tematikához, a hétvégén pedig Illmitzbe, Donnerskirchenbe vagy Joisba érdemes ellátogatni, hogy beleshessünk a boros pincékbe, vagy finom falatokat kóstoljunk.

Történelmi édességek fellegvára

Burgenland közelségének köszönhetően a múltunk, történelmük sok állomása közös. Egyik legkiemelkedőbb példája ennek a több száz éves süteményreceptek, amelyeket a nők a magyarországi, bécsi nemes hölgyeket szolgálva tanultak el. Ezen finomságok ma már feledésbe merültek a gazdag nemesi palotákban, viszont a burgenlandi Badersdorfban még fellelhetők, a városka így az édesszájúak Mekkájává vált, ahol kóstolhatunk huszárfánkot, diós stanglit vagy épp vaníliás kiflit is. 

Somelierek, ide!

A tartomány szőlődűnéinek csaknem a felén fehér szőlőt termesztenek, amiből pedig harmincnál is több fajta fehérbort készítenek. A változatos kínálat alapjául a fehér és szürke burgundi vagy a chardonnay szőlőfajták, valamint az egyedi vízrajz – a Fertő tó és a nagyszámú sóstavak közelsége – szolgálnak. A számos specialitás közül is kiemelkedő az ősi uhudler bor. Négy amerikai direkttermő a Ripatella, a Delaware, a Concord és az Elvira egyedülálló természetes ötvözete, mely hasonló különlegességnek számít, mint az olasz fragola. A borfajtának még saját fesztivált is szentelnek. Nevét a bort övező legendából kapta, miszerint egy bizonyos mennyiség elfogyasztása után az ember tekintete egy bagolyéhoz kezd hasonlítani. 

Még több információ az ínyencek paradicsomáról itt.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód