TASTECODE: Kávézás barátok közt

2014. december 01.
A TASTECODE bloggere minden hétfőn egy-egy kávézót mutat be, melynek a hangulatához egy-egy magyar divattervező munkáját társítja, lefestve ezzel a hely hangulatát. Induljon jól a reggel, találd meg a külső és belső inspirációdat és stílusod. Öltözz fel és kóstolj, érezd magad a saját dimenziódban és hozd létre a saját ‘TASTECODE-od’!

Sokat hallottunk már olyan különféle szlogeneket, mint például „egy hely, ahol otthon érezheted magad” vagy „gyere és kóstold meg a házi készítésű ételeinket, amik olyanok, mintha az anyukád csinálta volna”. Na ezektől a mondatoktól én falra mászom. Ha egy hely valóban rendelkezik a fent említett tulajdonságokkal, akkor azt nem kell elcsépelt mondatokkal, szép frázisokkal magasztalni, anélkül is érződni fog.

Ahogy a kellemes hangulat érződik a Kontakt újhullámos kávézóban, amit a két tulajdonos házaspár, Anna és Peti teljes szívvel és lélekkel varázsolnak otthonossá. Anna készíti a friss süteményeket, (a közönség igénye szerint gluténmentes, „mindenmentes” pénteket is tartanak) viszont együtt álmodják és valósítják meg az újdonságokat, mint például a Roketet (saját készítésű, hidegen csapolt kávé).

Elsőre én is azt hittem, hogy ide csak barátok térnek be, azért olyan közvetlen és beszélgetős mindenki. Ahogy Anna és Peti mesélte, ez részben igaz is, hiszen a visszatérő vendégek már-már barátaik lettek. Egy kis mikrokozmoszt alakítottak ki a város szívében, ahol, akár csak vidéken, az emberek figyelnek egymásra. Náluk nem ciki pontot kérni a pontgyűjtő kártyára, alapból kérdezik, hogy nálunk van-e, sőt a naponta visszajáró vendégek kártyáit a fiókban őrzik és előveszik rendelés után. Apró, de jól eső figyelmességek, amik mutatják, hogy itt tényleg kialakulhat egy törzshelyed, ahol tudják, hogy két cukorral vagy laktózmentes tejjel iszod -e a kávédat.

A helynek a kis sajátos, otthonos szelleméhez most nem is társítottunk külön tervezőt, hiszen a minőségi kávé és a házi sütik mellett számos magyar tervező termékeit is megvásárolhatjuk. Itthon az egyedi készítésű home dekor termékek még nem érhetőek el olyan széles körben, mint a divatkiegészítők. Ezért nagyon megörültem a polcon sorakozó, Mastrodesign porcelán termékeknek. Strohner Márton egyedi készítésű, kifinomult porcelán poharai és sótartói nem csak a kávézóban mutatnak jól, de ugyanolyan tudatossággal, ahogyan magyar tervezők ruháit és kiegészítőit választjuk, meghatározó karaktert adhat egy-egy darab az otthoni életterünknek is.

Bár a pontgyűjtőm még a pénztárcámban és nem a Kontakt fiókjában lapul, és nekem is vannak még hiányosságaim a tudatos lakásdekoráció vásárlása terén, sosem késő egy jó szokást elkezdeni. A Jóbarátok sorozat kávézójának miliőjét pedig mindig is irigyeltem.