Örömfőzés, azaz harmónia a konyhában is

2014. december 08.
Egész más az étel íze, ha örömmel főzünk, a stressz, a kapkodás helyett a belső béke és a szeretet irányítja a konyhai tevékenységünket. Janits-Szabó Virág Örömfőzés című könyve a testet és a lelket egyaránt tápláló ételrecepteken kívül egy újfajta életszemlélet is tartalmaz, amely a bennünk lakozó harmónia megtalálásáról szól.

A szellemi tanítókról komoly, felelősségteljes férfiak jutnak első hallásra az eszünkbe. Janits-Szabó Virág egy törékeny, mindig mosolygó, fiatal nő, aki akár a legjobb barátnőnk is lehetne. De ha így, ismeretlenül a közelébe kerülünk, és mesélni kezd, azonnal érezzük, nem hétköznapi emberrel van dolgunk. Pozitív kisugárzása, a belőle áradó harmónia azonnal ránk ragad. A Város Jógi közösség tanítójaként szellemi útkeresőket segít megtalálni a belső békéjüket. Új könyvével pedig a főzésen keresztül a nagyközönség számára nyit meg új kapukat.

Őszinte leszek. Nekem a főzés a rohanó hétköznapokban inkább teher, mint örömforrás. De amikor beleolvastam a könyvedbe, fantasztikus nyugalom szállt meg, és azonnal visszanyertem a főzés iránti lelkesedésemet. Szerinted – hozzám hasonlóan – sokakat szíven talál majd ez a könyv?

Képzeld, amikor először a kezembe fogtam a kinyomtatott könyvet, és elejétől a végéig átlapoztam, én is úgy éreztem, hogy egyre jobban magával ragad a benne rejlő világ. Nem titkolt szándékom volt, hogy ez a könyv egyfajta kapuként szolgáljon, amelyen keresztül beléphetünk önmagunkba, és többet megtudhatunk a bennünk rejtőző harmóniáról. Egy olyan egyszerű, hétköznapi tevékenységen keresztül, mint a főzés, megtapasztalhatjuk: lehet úgy élni, hogy az rólunk szóljon.

A szakácskönyvek piacán vannak könyvek, amelyek az ínyencségről szólnak, vannak, amelyek egészséges recepteket tartalmaznak. A te könyved szakrális szakácskönyv. Ez egy új kategória?

Ázsiában léteznek szakrális szakácskönyvek, mivel mindig is léteztek olyan szellemi tanítók, akik szerettek főzni és receptjeiket papírra vetették. Ők a főzésen keresztül valósítják meg önmagukat, főzés közben meditációkat végeznek. Ez a könyv rólad szól, nem az elmédről, nem az egódról, nem a hétköznapi személyiségedről, hanem a szívedet szólítja meg. A főzés, mint bármi más az életben, meditáció is lehet. Alkalom arra, hogy jelen legyél a pillanatban, tudatosan és őszintén. Ilyen értelemben mondjuk azt, hogy ez egy szakrális szakácskönyv.

Buddhák a konyhámban. Ez a könyved alcíme. Honnan jött ez az elnevezés?

Számomra Buddha a tökéletesség, a teljesség szimbóluma, amire mindannyian vágyunk. Nagyon sokáig kerestem ezt a tökéletességet magamban, és amikor megtaláltam, rájöttem arra, hogy ezt mindenütt meg tudom találni. A legapróbb dolgokban, így a konyhámban is. Nálunk otthon a konyhában mindig öröm és boldogság van, a Buddhák jelen vannak.


Kiknek írtad ezt a könyvet?

Olyan embereknek, akik kíváncsiak magukra. Akiknek fontos a magukra való figyelés, az önmaguk iránt érzett tisztelet – függetlenül attól, hogy nő vagy férfi az illető. Akik úgy szeretnének egészséges ételeket főzni, hogy az étel a belső világukat is elégedettséggel töltse el.

Három évig elvonulásban éltél a Balatonon. Mennyiben járult hozzá az az időszak a könyv megszületéséhez?

Egy nagyon nehéz időszak után úgy döntöttünk a családdal, hogy elvonulunk három évre a Balaton mellé, ami minden szempontból nagyon nagy vállalás volt. Ez alatt az időszak alatt nem csináltunk mást, csak rengeteget voltunk a természetben együtt, hárman a kisfiunkkal. Csak magunkra, csak a pillanatra figyeltünk. Nem hagytuk, hogy bármi elvonja a figyelmünket. Tudatosan választottuk a Balaton partját, hiszen a Balaton szakrális hely. Olyan, mint egy hatalmas istennő, kitárja magát, amikor beleúszol, felolvadsz a mindenségben. Ott a Balaton partján kezdtem el sokat főzni. A tanítványaim sokszor meglátogattak, és együtt főztünk. Sok recept ott született, sőt sok felismerés és bölcsesség is, amelyek megjelennek a könyvben is.

Hogyan lehet harmonikusan főzni?

A főzés rezgés, ami annyit jelent, hogy magában rejti mindazon érzelmeket, energiákat, benyomásokat, amelyekkel találkozott az alapanyag a főzés során. Igaz a mondás: az vagy, amit megeszel. Minden elfogyasztott étel hat rád, de nemcsak a testedre, hanem az érzelmeidre, a viselkedésedre, de még a látásmódodra is. Akkor főzöl harmonikusan, ha tisztában vagy önmagaddal, az ételek rád gyakorolt hatásával, ha figyelsz az évszakokra, a kedvedre és főleg azokra, akiknek főzöl. Dúdolj az ételnek, szórd szét a morzsákat az apró lényeknek, és legyél hálás, hogy kedved szerint táplálkozhatsz: ezt jelenti a főzés harmóniája.