Norvégiában már nem kell feltekerned az emelkedőn

2014. december 12.
Sőt, még csak fel sem kell tolni a biciklinket, ha nem tudunk megküzdeni az elénk tornyosuló emelkedővel. De ha csak lusták vagyunk, akár bicikli nélkül is felvontattathatjuk magunkat az első bringafelvonó segítségével.

Biciklizni egészséges, stílusos és környezetbarát, ez pedig mind szép és jó, egészen addig, amíg az ember a kellemes dunaparti karikázás után el nem ér egy hatalmas emelkedőhöz. Ha valaki érzi magában az erőt, persze nekivághat, hogy vér és veríték árán feljusson a tetejére, de a többiek kénytelenek (némiképp megalázottan) leszállni a járgányról, és lehajtott fejjel feltolni a biciklit. Annál pedig tényleg nincs rosszabb, mikor mondjuk a Szépvölgyi úton felfelé kullogva – már a bicikli tolásától lihegve – megállít egy idős néni, hogy jóindulatúan megdicsérjen, amiért a zebrán tolod a bringádat. Te pedig arra gondolsz, hogy ha direkt a szabályok megsértésére pályáznál, akkor se lennél képes itt feltekerni.

Norvégiában, Trondheim városában erre a problémára kínál megoldást a világ első biciklifelvonója. Az ötlet már a kilencvenes években pattant ki egy Jarle Vanvik nevű, csodás ember fejéből, akinek elege lett abból, hogy sportos életmódjáért cserébe minden nap fel kell áldoznia egy-egy inget vagy pólót a testnedvek oltárán. Már 1993-ban próbálkozott a biciklifelvonó megvalósításával, de csak mostanra sikerült tökéletesítenie találmányát. 

A CycloCable névre keresztelt felvonó működése tényleg pofonegyszerű: a biciklin ülve egyik lábunkat egy kengyelbe helyezzük, és elég csak gyönyörködnünk a tájban, míg a felvonó feljuttat minket az emelkedő tetejére. A képek tanúsága szerint ráadásul rollerrel, vagy akár babakocsival is igénybe vehetjük az eszközt, amit egyszerre 5 ember is használhat.