2020-ra csokoládéhiány lehet

2014. december 28.
Mindenki gondolja meg kétszer, hogy jó ötlet-e egy rosszkedvű szombat este megenni azt az egész tábla töltött csokoládét. Lehet, hogy most még megteheted, 2020-ban viszont a fél karodat is odaadnád egyetlen kockáért.

Ijesztő rémhírek hagyták el a svájci érdekeltségű Barry Callebaut csokoládégyár háza táját. Ha a legszörnyűbb szörnyűség, a bekövetkezhetetlennek hitt valóban bekövetkezik, akkor 2020-ra nem lesz több csokoládés brownie, csokis keksz, csokitorta vagy forró csokoládé. És úgy egyáltalán sokkal kevesebb boldogság lesz ebben a világban, ha – még leírni is nehéz – csokoládéhiányban kell szenvednünk. A globális felmelegedésnél is húsbavágóbb probléma gyökere persze mi más lehetne, mint a mohóság. Az ember egyre több csokoládét eszik, a kakaóültetvények pedig nem tudnak lépést tartani ezzel.

Az egyik legnagyobb csokoládégyárként számon tartott Barry Callebaut elárulta, hogy mindössze egy év alatt majdnem 12%-kal több csokoládét adtak el, és a vásárlók igénye egyre csak többet és többet követel. De nem csak ők aggódnak, 2012-ben már a Mars vezetői is figyelmeztették a csokoládéfogyasztókat. „Elképzelhető, hogy 2020-ra 1 millió tonnás csokoládéhiány lép fel, a kakaóültetvényekre nehezedő, egyre növekvő gazdasági és környezetvédelmi nyomás miatt. Ez egyszerűen nem fenntartható.”

A Barry Callebaut arra is felhívta a figyelmet, hogy 2013-ról 2014-re jelentősen nőtt a kakaó árfolyama, aminek állítólag az ebola miatti félelemhez is köze lehet. Bár a csokoládévilág első embereit nem hagyja hidegen a probléma, a csokigyár például a „Chocovision” konferencia keretei közt próbáld megoldást találni a problémára, mégsem születtek még javaslatok az ijesztő vízió megelőzésére. 2010-ben John Mason a ghánai környezetvédelmi kutatóintézet munkatársa azt mondta: „20 év múlva a csokoládé olyan lesz, mint a kaviár. Annyira ritka és drága lesz, hogy az átlagember nem engedheti majd meg magának.” Ne hagyjuk, hogy megtörténjen, mindenki ossza be a csokoládéját, és ha nincs nagy baj, válasszon inkább egy müzliszeletet.