A csábos női hang megőrjíti a férfiakat

2015. január 19.
A legújabb kutatások szerint egy nőnek elég lehet csupán megszólalnia, hogy a férfi szíve máris hevesebben verjen és bőre is bizseregni kezdjen.

Ha arról beszélünk, mi is tesz vonzóvá egy nőt, talán nem jut eszünkbe a dögös, búgó hang, pedig az igenis nagyon csábító lehet a férfiak számára. Különösen akkor – bármilyen illúziórombolónak hangzik is ez – ha a nő termékeny szakaszában van életének.

Kutatók már régóta feltételezték, hogy a nők hormonális változásai a menstruációs ciklus termékeny szakaszában hatással vannak a hangszálaikra is. Ez pedig hatással lehet férfiakra és nőkre egyaránt. A James Madison Egyetem legújabb kutatásai most közelebbről is megvizsgálták a jelenséget, és nagyon izgalmas következtetésekre jutottak.A kutatók női hangok digitális felvételeit játszották le női és férfi alanyoknak, úgy, hogy egyes felvételek a nők magas, mások azok alacsony termékenységi szakaszában készültek. Az alanyoknak osztályozni kellett a hangfelvételeket, aszerint, hogy mennyire volt vonzó számukra a hallott női hang, miközben a kutatók az alanyok bőrének elektromos aktivitását is tesztelték. Férfiak és nők egyaránt a termékeny szakaszukban lévő nők hangjait tartották kellemesebbnek, továbbá az ilyen hangok hallgatása közben mindkét nem esetében megnőtt az elektromos aktivitás a bőrön, és a pulzusszám is.    

„A férfinak az a képessége, hogy azonosítson egy termékeny nőt a párválasztás folyamatában, segít neki, hogy később előnyösebb legyen a reprodukció.” – magyarázza a tanulmány szerzője, Dr. Melanie Shoup-Knox, pszichológus. „Míg a nőket inkább a versengésre ösztönzi, ha felfedezik más nők termékeny állapotát.”Dr.Shoup-Knox azt is hozzátette, hogy a hormonok több különféle szervünkre és szövetünkre is hatással lehetnek, például a gégére is. „A szöveteinken ösztrogén –és progeszteron receptorok találhatóak. Ezek olyan hormonok, melyeknek mennyisége a nők menstruációs ciklusa alatt ingadozik. A hormonok mennyiségének változása a vérkeringésben is változást hozhat, továbbá változásokat a hangszálakban, ezért változhat a hangszín is, vagy rekedtté válhat a hang. A menstruáció alatti hangváltozások miatt rengeteg professzionális énekes fogamzásgátlót szed, hogy kiküszöbölhessék ezt a változékonyságot” 

Persze a nőket sem hagyja hidegen egy csábító férfihang, de ebben az esetben sokkal egyszerűbb a dolog: minél mélyebb, annál jobb! „Az alacsony frekvenciájú hangok vonzóbbak a nők számára, idősebb férfit sejtetnek, akinek nagyobb eséllyel lehet szőrös mellkasa és izmos testalkata.” – olvashatjuk a tanulmány lapjain.