Érintés, a párkapcsolat szeretetnyelve

2015. február 04.
A párkapcsolatban az érintés a szeretet nyelve, ezzel fejezzük ki érzelmeinket a másik felé, hiánya pedig sok-sok problémát okozhat. Bloggerünk, Ferjancsik Ágnes ma arról ír, milyen fontos, hogy érintéseinkkel is kommunikáljunk párunkkal.

Egy másik ember megérintése tulajdonképpen azt jelzi, hogy jogunk van annak személyes terébe belépni. Gyakran éppen ezért tartózkodunk az ilyen gesztusoktól, és félünk ilyeneket elvárni. Pedig régóta tudjuk, hogy a testi érintés a szeretet kifejezésének rendkívül fontos eszköze. Évszázados kutatások igazolják, hogy a csecsemők fejlődését mennyire hátráltatja a testi kontaktussal is kifejezett szeretet hiánya.

Az érintés a párkapcsolatban a szeretet nyelve. A kézfogás, a csók, az ölelés, a szexuális érintkezés – mind-mind a szeretet kifejezésének eszközei. Ennek hiányában bizonytalanokká válunk társunk szeretetét illetően.  Ami a testünket érinti – minket érint: legbensőbb énünk elválaszthatatlan a testünktől. Aki távolságot tart tőlünk, az érzelmileg is távol tart magától. 

A férfi-női kapcsolatban különös fontosságú a testi érintés Az érintés varázsa talán a szerelemben a legteljesebb. A párkapcsolatban a szeretetnyelv elsajátítása ugyanakkor empátiát, nagy figyelmet és türelmet igényel. Van, akinek már az is sokat jelent, ha a párjával a kanapén összebújva nézi a tévét, van, aki hálás, ha a szobán áthaladva megérintik, és van, akinek minden elváláskor, és viszontlátáskor szüksége van egy nagy ölelésre, csókra. Ha felismerjük társunk szeretetnyelve milyen elvárásokból áll, hogy a testi érintés milyen megnyilvánulásai jelentik számára a kapcsolat megerősítését, akkor csak a képzeletünk szabhat határt szeretetünk kinyilvánításának.Ugyanakkor nem hat minden érintés mindenkire egyformán. Van, ami jól esik, van, ami nem. E tekintetben a párunk a legjobb tanítónk, hiszen ő tudja legjobban, mit érzékel gyengédségként, és mi az ami kellemetlen számára. Tanuljuk meg „őt”, és az ő szeretetnyelvén fejezzük ki az érzéseinket! Ha valamit kellemetlennek vagy irritálónak talál, hagyjunk fel vele. Ne essünk abba a tévedésbe, hogy azt higgyük, ami számunkra kellemes, az bizonyára mások számára is az!

De egy egészséges párkapcsolatban ugyanannyira fontos, hogy saját szeretetnyelvünkkel is tisztában legyünk. Néha nem könnyű felismerni, mi is a mi saját szeretetnyelvünk. Bevált módszer, ha időt szentelünk rá, és beszélgetünk erről a párunkkal, és közösen próbáljuk kideríteni, hogy melyikünknek mi esik a legjobban. 

Remek gyakorlat, ha a pár mindkét tagja összeírja saját fontossági sorrendjében a számára legkedvesebb öt szeretetnyelvet, és aztán megegyeznek, hogy az egyik héten egyikük kér minden nap társától egyvalamit, ami számára kedves, – ez lehet a hátmasszázstól kezdve speciális programokig bármi – majd a másik jár el hasonlóképpen. A gyakorlat végén érdemes közösen kielemezni, ki mire vágyott – így gyorsan kiderül, kinek mi a „gyengéje”!