Ízek és megérzések – gasztrobloggerek jóslatai

2015. február 25.
Vajon milyen trendek érvényesülnek idén a gasztronómiában? Ezt a körkérdést kapta meg a gasztrobloggerek krémje a most hétvégén megrendezésre kerülő Konyhakiállítástól, ahol a legújabb konyhabútor- és konyhagép trendek mellett a gasztronómiai divatokat is szeretnék feltárni a szervezők.

 

Németi Sándor (WineArtCulture) szegényesnek találja a vidéki kulináris élvezetek kínálatát. Szerinte a magyar gasztronómia színe-java Budapestre koncentrálódik, és ingadozó az itthon beszerezhető alapanyagok minősége. Egyes irányzatok, például a vegetarianizmus nagyobb népszerűségét, a jó minőségű street food elterjedését, és azt jósolja, minden szinten fontossá válik az alapanyagok származási helye.

Gabojsza a kisvárosi háziasszony szemszögéből nézi a dolgot. Az alapanyagok beszerzésének nehézségeit ő is említi, viszont előnynek tartja, hogy több, jobb minőségű helyi terméket tud vásárolni, sőt elég csak „kiugrania” ahhoz, hogy élvezhesse az erdők-mezők friss ajándékát: a gombától a turbolyáig. Elhatározása, hogy idén kevesebb hús, és több zöldség kerül náluk az asztalra.

Jókuti András (Világevő) úgy érzékeli: a kolbász és más hentesáruk végre visszanyerhetik a becsületüket. A gyrosok mellett van esély igazi magyar street food kialakulására is. Trendnek tartja a modern konyhai eszközök elterjedését az otthoni főzéshez, a csúcséttermekben pedig az egyszerűbb vagy egyszerűbbnek tűnő fogások előretörés.

Jancsa János (Burger blog) biztos benne, hogy a továbbra is hódító street-food (hamburger, pastrami és hot dog) mellé egyéb egyszerű és nagyszerű, utcai árusításra „hangszerelt”, eddig ismeretlen távol-keleti ételek jelennek meg. Továbbá egyre többen állnak majd saját modern tűzhelyük mellé.

Varró Edina (Homebisztro) tudatja, hogy Amerikában 1300 séf közreműködésével közel kétszáz pontban határozták meg az idei gasztronómiai trendeket. A lista elején már évek óta a környezettudatosság áll. A húsfogyasztás csökkentése, illetve az állatok minden porcikájának hasznosítása, a kistermelők előnybe részesítése egyre divatosabb. Ne pazaroljunk, egészségünk és környezetünk érdekében merjünk próbálkozni ismeretlen alapanyagokkal!

Ötvös Zsuzsa (Pralinéparadicsom) izgalmasnak tartja, hogy akárcsak a boroknál, az ételeknél is egyre fontosabbá válik az alapanyagok származási helyének meghatározása. Úgy látja, fejlődik az egészségtudatosság, a francia édességek területén pedig kezd megtörni a macaron egyeduralma.

Kusztor Csaba (gyomber.hu) üdvösnek tartaná a jó hangulatú, kisebb adagokat, köztük a nem csak mediterrán ízeket felvonultató tapas ételbárok elterjedését. Szerinte egyre jobban tiszteljük a „hozzávalókat” és nőtt a „maradék” meg az állatok kevésbé nemes részeinek ázsiója. Színesedik a köret választék, cukros desszert helyett hódít a gyümölcs. Reméli, mindez életforma lesz, amelynek terjesztésében nagy a bloggerek szerepe.

Dénes Andrea (Erdőkóstoló) részletezi, mennyire fontos feladatnak tekinti a tanítást, a régi, szinte elfeledett tudás átörökítését, és a természetes élőhelyek megtartását. Azt várja, hogy idén tovább nő az erdők-mezők kínálta alapanyagok, valamint az ezekből készült kistermelői-kézműves termékek népszerűsége. Erősödik a falusi vendéglátás, és a természetes tartósító eljárások szerepe.

Nagy Zita (Zizi kalandjai) azt szeretné, ha a fantáziadús vegetáriánus és vegán ételekből vidéken is nőne a választék. Úgy otthon, mint az éttermekben a köles és a hajdina megtörhetné a krumpli-rizs köretek egyeduralmát. Elképzelhetőnek tartja a szuper élelmiszerek – kendermagliszt, goji bogyó, spirulina por – előretörését.

Ezekkel a legújabb trendekkel is megismerkedhetünk most hétvégén a Konyhakiállításon. Egész napos színpadi bemutatók, interaktív főzések és mini tanfolyamok várják a gasztronómia és a sütés-főzés híveit. A mediterrán életérzés szerelmesei három napon át olasz kulináris kalandozáson vehetnek részt az OTP Klub bemutatóin. Érdemes előre regisztrálni a www.konyhakiallitas.hu oldalon, mert értékes konyhai eszközöket lehet nyerni a rendezvényen!

Időpont: 2015. február 27-március 1. Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna