Miért sírnak többet a nők, mint a férfiak?

2015. február 25.
Kicsi korunktól azt tanuljuk, hogy a fiúk nem sírnak, de mi sem természetesebb annál, ha egy kislánynak elkezdenek hullani a könnyei az elszakadt babája miatt. Kutatások szerint a nők valóban többet sírnak a férfiaknál, ezért pedig a hormonok és a társadalmi beidegződések is felelősek.

Ha egy kisfiú elesik és felhorzsolja a térdét, általában a „katonadolog” vagy „a fiúk nem sírnak” frázisokkal szabnak sietve gátat a könnyeknek, de ha egy kislány kezd sírni, mert meghúzták a haját, az emberek azonnal babusgatni és vígasztalni kezdik őt.

Ezt születésünktől kezdve olyan természetesnek vesszük, hogy talán nem is lepődünk meg azon a sztereotípián, miszerint a nők többet sírnak, mint a férfiak. És bár a dolog persze nem ennyire fekete-fehér, kutatók szerint ez valóban így van. Ennek egyrészt hormonális okai vannak, másrészt a társadalmi kondicionálásban gyökerezik.

A számok sajnos könyörtelenül igazolják ezt az előítéletet: állítólag a nőknél évente átlagosan 30-64 esetben törik el a mécses, míg a férfiak csupán 6-17 alkalommal sírnak. Sőt, a kutatások még azt is megállapították, hogy a nők nem csak gyakrabban, de hosszabb ideig is sírnak: a férfiak csupán 3-4 percig könnyeznek, a nők pedig akár 6 hosszú percig is zokoghatnak.

A tanulmányért felelős klinikai pszichológus, Ad Vingerhoets a holland Tilburg Egyetemen dolgozik és ő a szerzője a „Why Only Humans Weep: Unravelling the Mysteries of Tears” (Miért csak az emberek sírnak: A könnyek rejtélyének nyomában) című könyvnek is. Vingerhoets professzor körülbelül 37 ország 5000 lakosát kérdezte meg érzelmi reakcióikról: eszerint a férfi résztvevők 66 %-ka 5 percnél rövidebb ideig sír csupán, míg 24% 6-15 percig hullajtja a könnyeit. A női alanyok közül már 38% vallotta be, hogy akár 6-15 percig is eltart nála a sírás, és a férfiakhoz képest kétszer annyi nő zokog 16-30 percig is. A professzor szerint az eredményekhez az is hozzájárulhat, hogy a nők többször fogyasztanak olyan kulturális terméket, ami szentimentálisabb, ezáltal könnyfakasztóbb is lehet. 

Persze nem csak a nők érzékenyülnek el, ha egy megható filmet látnak! Az Esquire magazin szerint a Ryan közlegény megmentése, A remény rabjai, és meglepő módon a Babe, kismalac a nagyvárosban című filmeket a férfiak sem bírják könnyek nélkül végignézni. Korábbi tanulmányok egyébként már bebizonyították, hogy egy agyalapi mirigy által termelt hormon felelős az ilyen érzelmi reakciókért, és ebből a nők teste általában többet állít elő mint a férfiaké. De persze sokat nyom a latban a korábban már említett társadalmi kondicionálás is, melynek következtében a férfiak azt érzik, el kell rejteniük könnyeiket, míg a nők minden nyomás nélkül sírhatnak, amikor kedvük tartja.