Anyajegy vagy melanóma? A szakértő válaszol

2015. március 19.
A nyár közeledtével, ahogy lekerülnek rólunk a testünket elfedő ruhadarabok, könnyebben szembesülünk a bőrünkön található anyajegyeinkkel. A legtöbb esetben „anyajegy térképünkön” nem veszünk észre változást, de ez nem jelenti azt, hogy az elmúlt időszakban nem indulhattak el bőrünkben kóros elváltozások. Ezért kell legalább évente melanoma szűrésre járnunk.

A melanoma szó hallatán görcsbe rándul a gyomrunk. Azonnal a rák legagresszívebb formája jut az eszünkbe, amelyből nincs gyógyulás. Pedig, ha rendszeresen eljárunk melanoma szűrésre, s a szakemberek a rosszindulatú elváltozásokat időben kiszűrik, megelőzhető a nagyobb baj. Horváth Erikával, a MelanomaMobil szűrőközpont ügyfélkapcsolati vezetőjével a szűrővizsgálat fontosságáról beszélgettünk.

Miért alattomos betegség a melanoma?

Azért, mert, ahogy a rosszindulatú daganatok egyéb fajtái is, szépen csendben alakul ki, a páciensnek semmi panaszt nem okoz. Annyira kicsi, milliméterekben történő változásokról beszélünk, amiket szabad szemmel nehéz észrevenni. Például a hátunkat nem látjuk, testünk ezen területén esélytelen, hogy bármiféle apró elváltozást megfigyeljünk. Mire valaki felhívja a figyelmet, vagy saját magunknak feltűnik a változás, amikor jelet ad – például viszket vagy vérezni kezd –, nem biztos, hogy olyankor jutunk el vele az orvoshoz, amikor még korai stádiumban van a daganat. Ezért fontos a szűrővizsgálat, hogy időben cselekedjünk.

Hány éves kortól ajánlott eljárni a szűrésre?

18 éves kortól célszerű. Főleg akkor, ha a gyerek olyan tevékenységet, sportot űz, amely során a teste napsugárzásnak van kitéve, például kajakozik vagy úszik. Sok fiatalnál találunk változó anyajegyet, amelyeknél a sebészeti eltávolítás után, az azokból készült szövettani elemzés korai melanomát igazol.

Ha valaki egyáltalán nem napozik, nála is előfordulhat ez a rosszindulatú betegség?

Sajnos igen. A melanoma nemcsak a napfénnyel van kapcsolatban, hanem a genetikával is. Az UV-sugárzás csak hajlamosabbá teheti az embert a melanoma kialakulására. Ugyanez érvényes az anyajegyek számára is. Akár kevés anyajeggyel rendelkező emberek bőrén is kialakulhat daganatos elváltozás.

Igaz-e, hogy a szőke hajú, fehér bőrű embereknél nagyobb az esély a melanoma kialakulására?

Igen, a szőke hajú és fehér bőrű embereknél nagyobb a kialakulás esélye. A bőrszín befolyásoló tényező, de emellett az is, hogy a páciensnek mennyi anyajegye van, és ezek közül mennyi a szabálytalan.

A késői stádium mit jelent?

Amikor a melanoma a bőr felső hámrétegében van csak jelen, akkor egy egyszerű műtéttel eltávolítható és a páciens teljesen meggyógyul. De ha a melanoma a hám alsó részét átlépve a bőr mélyebb rétegeibe jut, ahol már nyirok- és vérerek is vannak, megnő az áttétek kialakulásának az esélye. A szövettan mondja meg, hogy a melanoma a bőrben milyen mélyre hatolt, ezáltal megmutatja, hogy mennyire előrehaladott állapotban van. Hogy lássák, hogy bekerült-e a keringési rendszerbe és hogy eddig milyen károkat okozott a szervezetben, ezt követően további vizsgálatok szükségesek.

A melanoma szűrés azon vizsgálatok közé tartozik, ami nem fáj, nem kellemetlen.

Egyetlen kellemetlenség van benne, az, hogy a vizsgálathoz le kell teljesen vetkőzni. De ha az ember orvoshoz megy, nem idegen számára ez a helyzet. Nálunk az anyajegyszűrése során egy rövid adatfelvétellel kezdődik a vizsgálat, amikor kikérdezzük a pácienst többek között napozási szokásairól. Ez nagyon fontos kérdés, mert a 18 éves kor alatt elszenvedett súlyos, hólyagos leégés 50%-ban megnöveli a melanoma kialakulásának az esélyét. Ezután egy bőrgyógyász szakorvos végignézi az összes anyajegyünket és matricákat helyez el a bőrfelületre. Ez egy iránymutatást ad a fotósnak, aki elkészíti az egész testre kiterjedően távoli és közeli felvételeket a testünk minden részéről. Minden bőrelváltozást regisztrálunk. Nemcsak azokat, amiket gyanúsnak tart az orvos, hanem mindegyiket. Hiszen a melanoma nemcsak anyajegyből alakulhat ki, hanem teljesen új pigmentált képletként is jelentkezhet. Ha nem lenne a bőrről részletes dokumentációnk, legközelebb nem tudnánk mihez hasonlítani az elváltozásokat. Ezek a képek bekerülnek egy központba, ahol egy szenior orvos egyenként kiértékeli őket és elkészíti a részletes, többoldalas leletet. Ha valaki már kontrollra jött vissza, az orvos anyajegyről anyajegyre tudja összehasonlítani a felvételeket. Ha észrevett bármiféle gyanús elváltozást, eltávolító műtétet javasol. Az eltávolítás után a szövettan adja meg a végleges diagnózist. Ahogy már korábban is említettük, ez mondja meg, hogy a melanoma milyen stádiumban van, a bőrt milyen mélységében érinti, ezáltal mennyire előrehaladott állapotban van. A műtéti javaslatot ezért nagyon komolyan kell venni. Sajnos gyakran előfordul, hogy az emberek eljönnek a szűrővizsgálatra, de a műtéttől már ódzkodnak.