Chia – egészséges reggeli Zizitől

2015. március 27.
A Zizi kalandjai blog szerzője most a legfinomabb és legegészségesebb reggeli receptjét mutatja meg nektek! Lehet betervezni a hétvégére!

Az a kis apró fekete mag, amit chiának hívnak és már megvetted elég régóta, mert jókat olvastál róla a neten, de nem csináltál belőle semmit és még mindig ott áll a kamrapolcon. Ehhez adok én most segítséget, hogyan készítsünk chia magból gyorsan reggelit.

A chia mag ugyanúgy viselkedik, mint a lenmag, vagyis vízzel/folyadékkal keverve kocsonyássá válik és kötőanyagként szolgál. Kocsonyásodása miatt kiváló puding készíthető belőle. Gyerekkoromban készült pudingok állagához nagyon hasonló rezgős, kocsonyás, puha finomság lesz belőle (csak nem lesz bőrös a teteje), ha összekeverjük ezzel-azzal. Az ízesítések száma korlátlan! Színezhetjük is, például barnára, ha kakaót teszünk bele, vagy zöldre, ha matcha tea port. Merész, de pink desszertként is debütálhatna, ha céklaporral színeznénk!

Banános chia puding

Hozzávalók 2 főre:
– 2-3 db érett banán (elég kettő is, de ha édesebbre szeretnéd, akkor tegyél bele hármat), villával pépesre törve
– 4 evőkanál chia mag
– 1 és 1/4 bögre mandulatej (rizs-/zab-/szójatej is használható)
– 1 vaníliarúd kikapart magjai
– törökmogyoró (mandula, kesudió is használható)

Készítsük elő előző nap a reggelinket. Egy tálban a chia magot keverjük össze a mandulatejjel és hagyjuk állni a hűtőben éjszakára. Ha elfelejtettük előkészíteni előző este, nincsen gond, mert reggel is megtehetjük, de hagyjuk állni legalább egy-két órát, amíg kocsonyássá válik az állaga.

A törökmogyorót száraz serpenyőben pirítsuk meg 7-8 perc alatt és aprítsuk durvára.

Az összeállt chia magos mandulatejet keverjük össze a pépesre tört banánokkal és a vaníliával. Adagoljuk tálkákba és tálaljuk a pirított törökmogyoróval megszórva.

Szép hétvégét nektek!

Zizi

Facebook/zizikalandjai