Bemutatjuk a Zizi kalandjai blog szerzőjét

2015. március 17.
Áprilisi lapszámunkban már találkozhattok vele, mostantól minden héten itt a marieclaire.hu-n is olvashatjátok jobbnál-jobb vegán és vegetáriánus receptjeit. Nagy Zitával, a Zizi kalandjai blog szerzőjével beszélgettünk.

Honnan ered nálad a főzés szeretete?

Az étel és szakácskönyvek iránti szeretetem 9 éves koromban kezdődött. Az iskolából hazaérve az öcsémmel vártuk az édesanyánkat, hogy elkészítse nekünk a vacsorát. Addig, hogy az éhségemet elűzzem, vagy még inkább felfokozzam, szakácskönyveket lapozgattam és csurgattam a nyálam a gusztusos ételekről készült fotókon. Nem tudhattam, hogy felnőtt koromban gyűjteni fogom a szakácskönyveket, lapozgatni őket és csurgatni a nyálam a fotókon. Persze most már főzök is belőlük. A főzés, a finom, házias ételek meghatározó szerepet játszottak és játszanak a családomban. A szüleim hobbi kertjében (amit én is kapáltam, gyomláltam, locsoltam) és a nagyszüleim kertjében termesztett zöldségeken, gyümölcsökön nőttünk fel az öcsémmel.

Kitől tanultál a legtöbbet?

Nagyon sokat tanultam anyukámtól és a két nagymamámtól. Természetesen az alapokhoz segítség volt mindig Horváth Ilona szakácskönyve. Napjainkban pedig rengeteg ötletet, inspirációt gyűjtök a külföldi és a hazai gasztroblogok kínálatából, valamint a hatalmasra nőtt szakácskönyv gyűjteményemből.

Mennyire foglalkozol a gasztronómiával tudatosan?

Élelmiszeripari főiskolát végeztem, aztán más irányba sodort az élet, majd újra visszataláltam az élelmiszerekhez, a gasztronómiához a blogoláson keresztül. Most már tudatos hobbinak nevezném a gasztro vonalat.

Mikor indult a Zizi kalandjai?

2008 novemberében indítottam el a blogot felfedező útjára, de akkor még nem tudtam, hogy mihez fogok kezdeni vele. Nem is gasztroblognak indult. 2009 júliusában jelent meg az első recept, aztán valahogy erre az útra terelődtem, és mára már kialakult egy konkrét „személyisége”: vegán, vegetáriánus gasztro- és élemód blog. A fő profilom a gasztronómia, a receptek megosztása, kiegészítve utazással és a kisfiam, Ádám megszületése óta baba-mama témákkal is.

Magyar és angol nyelven is írsz blogot? Van különbség a kettő között? Más receptek kerülnek fel a két oldalra?

Igen, a blogot elvileg két nyelven írom, de a gyakorlatban ezt nagyon nehéz kivitelezni. A fő profilom a magyar blog, és ha van időm, akkor lefordítom egy-egy bejegyzésemet az angol blogra is. Eredetileg minden bejegyzés le lett fordítva, korábban, amikor még több időm volt erre. Manapság az angol blogra csak néha kerül ki egy-egy fordítás, viszont pluszban jelenik meg írás Magyarországgal vagy Budapesttel és a gasztronómiai élettel kapcsolatban is. A külföldiek részéről ugyanis erre van igény.

Mi az az irány, amely szerinted meghatározza a gasztro-stílusod?

Az őszinteség, hogy magamat adom, hogy a személyes tapasztalataimról számolok be és, hogy mások szerint olyan zizis a blogom… (nevet). Milyen a gasztro-stílusom? Hmmm… Törekszem az egészséges, vegán és vegetáriánus vonalat képviselni, használok nehezebben elérhető alapanyagokat, amelyek a webshopoknak köszönhetően már egyre könnyebben beszerezhetőek. Remélem, ez nem riaszt el senkit. Nemcsak a vegetáriánusokat, hanem a húsevőket is igyekszem megszólítani. Célom, hogy megmutassam az olvasóimnak azt, hogy a vegetáriánus konyha rendkívül gazdag és a növényi alapú táplálkozás nagyon messze van a rántott gombától, rántott sajttól és hasonló módon elkészített megannyi zöldségtől, melyet Magyarországon – még nagyon sok helyen – ebbe a kategóriába sorolnak.

Mi a kedvenc ételed? Milyen típusú ételeket szeretsz elsősorban készíteni?

Szeretek kísérletezni, bár ehhez még több időre lenne szükségem. Változik az ízlésem, így a kedvenc ételeim is. Volt tésztás korszakom, vegafasírt korszakom. Most leginkább az olyan ebédeket szeretem, amikor többféle étel különböző textúrákban kerül a tányérra. Ez a kisfiam miatt is fontos, hogy legyen minél több színű, formájú étel a tányérján és tudjon választani vagy éppen megenni mindent (nagyon jó az étvágya egyébként). Például pirított fokhagymás tofu, párolt spenóttal vagy leveles kellel, édesburgonya chips-szel, rizzsel, mindez tahinis citromos szósszal tálalva.

Mire vagy a legbüszkébb?

Amikor az olvasók visszajeleznek, hogy megcsinálták egy receptemet, ami jól sikerült és ízlett az egész családnak.

Mik a terveid a közeljövőben?

Változni fog a blog dizájnja, még profibbá fogom varázsolni és szeretnék minél több új receptet, érdekességet megosztani a vegetáriánus, vegán életmódról…

Facebook/Zizikalandjai