Jobb lehet a csoki, mint valaha!

2015. március 30.
Ki gondolta volna, hogy ez egyáltalán lehetséges? Pedig igaz: most álltólag még finomabb, ráadásul egészséges is lehet a krémes-olvadós, vagy épp mogyorós-roppanós csoda.

A csokoládé egyike a kevés költséghatékony, többnyire bármikor elérhető és nem utolsósorban mindig megbízható instant örömforrásoknak. Ezt nem is kell magyarázni. De most képzeljünk el egy világot, amiben az ég még kékebb, a hétvége hosszabb, a kiskutyák aranyosabbak, Brad Pitt sármosabb, a csoki pedig finomabb. Nos, utóbbi több, mint valószínű, hogy rózsaszín illúzióból realitássá válik, azzal az extrával megspékelve, hogy a csoki még táplálóbb is lehet.

Nem mintha a csokoládé nem lenne elég finom ahhoz, hogy sokaknak indifferens legyen az élettani hatása, de régóta tudjuk, hogy a magas kakaótartalmú csoki rengeteg antioxidánst tartalmaz, serkenti az agyműködést, és persze javítja kedélyállapotunkat.

Azonban a Ghanai Egyetemen már azon serénykednek, hogy az édesség ennél is többet tudjon. Szerintük a hagyományos eljárás során, amikor a kakaóbabból csokoládét készítenek, a babszemek pörkölésével sok hasznos antioxidánst elpusztítanak. Ezért az Emmanuel Ohene Afoakwa professzor vezette csapat kipróbálta, mi történik akkor, ha a babokat a héjukban hagyják, annak reményében, hogy a biztonságos burokban jobban megőrzik a hasznos összetevőket. A kísérlethez négyféle csoportra osztották a „pre-csokoládé” állapotban lévő kakaóbabokat.

Az első csoport a hagyományos csokoládékészítési eljáráson esett át, azaz eltávolították a babokat a héjból, egy kosárban erjesztették őket néhány napig, kitették őket a napra száradni, majd megpörkölték őket. A maradék három csoportot a héjakban három, hét illetve tíz napig tárolták, míg átestek volna az erjesztési és szárítási szakaszokon. Az eredmény pedig több, mint lenyűgöző: az előzetesen 10 napig megőrzött babokból készült csokoládéban több antioxdiánst találtak, mint a többiben.

A siker másik kulcsa a pörkölésben rejlik. Rájöttek, hogy a lassabb, alacsonyabb fokozaton végzett pörkölés szintén segít, hogy a csokoládéban több hasznos anyag maradjon meg. A kétféle új metódus ötvözéséből pedig – azaz a lassú, alacsony hőfokú pörkölésből és előzőleg héjban való tárolásból – olyan csokoládé születik, hogy 5 évvel megnő a várható élettartamod, ha ránézel.

Lényeg, hogy eddig is örömmel fogyasztottuk a csokoládét, de a nem túl távoli jövőben már szinte minden lelkiismeretfurdalás nélkül tehetjük ezt. Persze csakis mértékkel. Éljen a tudomány, éljen a csokoládé!