Barna szemből kéket – lézerrel

2015. április 08. |

Mindig is világító, tengerkék tekintetre vágytál, de neked barna szempár jutott? Lehet, hogy itt a megoldás - a lézer segítségével.

A szemszín – akárcsak a hajszín, az alkat, a lábméret, vagy jóformán bármilyen testi jellegzetesség – sokak számára örök elégedetlenség forrása lehet. Hiszen a legtöbb ember a világon barna szempárt tudhat magáénak, ám sokak számára az átható, égkék tekintet a vágy netovábbja. Persze jó ideje már léteznek színező hatású kontaktlencsék, de valljuk be, a sötétbarna szemekből nehéz természetes, tengerkék tekintetet varázsolni, ráadásul ez se nem tartós, se nem kényelmes megoldás.

Most azonban úgy tűnik, a lézer jelentheti a megváltást a kék szemszínre ácsingózók számára. Gregg Homer autójában ülve, a lézeres pigmentfolt eltávolító kezelése után azon kezdett tűnődni, hogy vajon milyen hatással lenne ugyanez az eljárás a szemekre. Az ötlet nem rekedt meg a gondolatok szintjén: Homer (aki nem mellesleg biológus) lázas kutatásba kezdett, és hamar rá is bukkant arra, amit keresett. Egy 1980-as tanulmány szerint a barna szem „alatt” tulajdonképpen egy kék szem rétege is húzódik, így a barna felületet eltávolítva – teoretikusan – kék szempárt kapunk. 

Homer ezután visszasietett bőrgyógyászához, aki szintén látott lehetőséget az eljárásban. Ez már jó néhány éve történt, ma pedig már kísérletekkel tökéletesítik az eljárást. A lézeres szemkékítés állítólag teljesen biztonságos, bár a kék szem nem azonnal születik meg, az alacsony fokozaton működő lézer hatására csak szép fokozatosan, néhány hét múlva sejlik elő.

Azonban sajos, mint minden úttörő eljárásnál, most sem tudhatóak még a hosszútávú következmények. Egyes szemészek káros mellékhatásoktól tartanak, bár az Egyesült Államok területén kívül zajlott kísérleti kezelések eddig sikerrel zárultak. Homer bízik benne, hogy az ígéretes eredmények után a módszert egyre több országban engedélyezik majd, így talán egyszer épp olyan természetes dolog lesz barna szemeinket kékké változtatni, mint betérni egy fodrászatba hajfestésre.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód