Barna szemből kéket – lézerrel

2015. április 08.
Mindig is világító, tengerkék tekintetre vágytál, de neked barna szempár jutott? Lehet, hogy itt a megoldás - a lézer segítségével.

A szemszín – akárcsak a hajszín, az alkat, a lábméret, vagy jóformán bármilyen testi jellegzetesség – sokak számára örök elégedetlenség forrása lehet. Hiszen a legtöbb ember a világon barna szempárt tudhat magáénak, ám sokak számára az átható, égkék tekintet a vágy netovábbja. Persze jó ideje már léteznek színező hatású kontaktlencsék, de valljuk be, a sötétbarna szemekből nehéz természetes, tengerkék tekintetet varázsolni, ráadásul ez se nem tartós, se nem kényelmes megoldás.

Most azonban úgy tűnik, a lézer jelentheti a megváltást a kék szemszínre ácsingózók számára. Gregg Homer autójában ülve, a lézeres pigmentfolt eltávolító kezelése után azon kezdett tűnődni, hogy vajon milyen hatással lenne ugyanez az eljárás a szemekre. Az ötlet nem rekedt meg a gondolatok szintjén: Homer (aki nem mellesleg biológus) lázas kutatásba kezdett, és hamar rá is bukkant arra, amit keresett. Egy 1980-as tanulmány szerint a barna szem „alatt” tulajdonképpen egy kék szem rétege is húzódik, így a barna felületet eltávolítva – teoretikusan – kék szempárt kapunk. 

Homer ezután visszasietett bőrgyógyászához, aki szintén látott lehetőséget az eljárásban. Ez már jó néhány éve történt, ma pedig már kísérletekkel tökéletesítik az eljárást. A lézeres szemkékítés állítólag teljesen biztonságos, bár a kék szem nem azonnal születik meg, az alacsony fokozaton működő lézer hatására csak szép fokozatosan, néhány hét múlva sejlik elő.

Azonban sajos, mint minden úttörő eljárásnál, most sem tudhatóak még a hosszútávú következmények. Egyes szemészek káros mellékhatásoktól tartanak, bár az Egyesült Államok területén kívül zajlott kísérleti kezelések eddig sikerrel zárultak. Homer bízik benne, hogy az ígéretes eredmények után a módszert egyre több országban engedélyezik majd, így talán egyszer épp olyan természetes dolog lesz barna szemeinket kékké változtatni, mint betérni egy fodrászatba hajfestésre.