Angelina Jolie nem indított el lavinát

2015. május 07.
A színésznő világszerte nagy port kavart dupla masztektómiája (mell-levétele), amelyről maga számolt be a New York Timesban, nem befolyásolta mérvadóan a szűrővizsgálaton megjelent nők számát.

„A népszerű színésznő döntése itthon – a betegeim között – senkit nem vett rá arra, hogy emlőeltávolító műtétet fontolgasson, vagy kivetesse a petefészkét” – mondta dr. Bánhegyi Róbert onkológus főorvos. A szakember elmondta, hogy Angelina Jolie alapvető problémáját az úgynevezett BRCA1 és BRCA2 tumorgátló stabilitásgének örökletes meghibásodásának, mutációjának megléte okozta, amely az emlőrák és a petefészekrák kockázatát is többszörösére emeli. A BRCA1-mutációt hordozó nők kb. 80 százalékánál várható az örökletes emlőrák és 40 százalékánál pedig az örökletes petefészekrák kialakulása. A BRCA betűszó az emlőrák szó angol nyelvű megfelelője (breast cancer) rövidítésének felel meg. A szakember rámutatott: statisztikák szerint élete során várhatóan közel minden tizedik nőnél fejlődik ki ez a tumor, de közülük csak mindössze 5 százalék az örökletes emlőrákos betegek aránya, ezen eseteknek pedig csak a közel kétharmada mögött áll a BRCA1 vagy BRCA2 gének anyától vagy apától öröklött mutációja.

Mindazonáltal dr. Bánhegyi Róbert kifejezetten drasztikus beavatkozásnak tartja az emlők, különösképp a petefészkek „megelőző jellegű” eltávolítását. „A petefészek rendkívül fontos női hormontermelő szerv, amelynek eltávolítása a folyamatos hormonpótlás igényét jelentheti az érintett számára.” Emlékeztetett tovább arra, hogy már hazánkban is létezik szűrés a BRCA1 és a BRCA2 gén hibák kimutatására: öröklődő emlődaganat gyanúja esetén onkológus szakorvosi beutalóval lehet felkeresni az Országos Onkológiai Intézet Molekuláris Genetikai Osztályát ingyenes genetikai szolgáltatás igénylése céljából.

Mellrákmellékletünket a május 14-én megjelenő, júniusi Marie Claire-ben találod.