Havonta egyszer vizsgáld meg a melleidet!

2015. május 11.
Nem lehet elég korán elkezdeni! Húsz éves korunktól érdemes havonta egyszer megvizsgálni a melleinket. Mert az emlőrák a magyar nők leggyakrabban előforduló daganata. Némi gyakorlás után már egy kisebb elváltozást is azonnal észre fogunk venni.

A mellek vizsgálatát lehetőleg a menstruációs periódust követően végezzük el, amikor a mell nem érzékeny vagy duzzadt (a menstruáció lezajlását követő hétvége a célszerű időpont, amikor az emlő a legpuhább és a legkönnyebben áttapintható). Ha a menstruációnk rendszertelen, akkor jelöljünk ki magunknak egy állandó napot, és mindig ugyanakkor végezzük.

Hogyan kezdjünk neki?

A vizsgálatot a melleink megtekintésével kezdjük: látható-e jelentős nagyságbeli különbség, esetleg a bőr behúzódása, megvastagodása. Vizsgáljuk meg a melleinket a tükörben több irányból, csípőre tett, majd fej fölé emelt kézzel.
– Álljunk egy nem torzító tükör elé. Nézzük meg a melleket, mellbimbókat alaposan, szemből és oldalról egyaránt, hogy nem tapasztalunk-e alaki változást.
– Ismételjük meg ugyanezt felemelt karokkal.
– A bal karunkat felemelve a jobb kezünkkel (zárt ujjakkal) köröző mozdulatokkal tapintsuk át bal mellünket – arra figyeljünk, hogy nem érzünk-e göböt vagy csomót. Ezután a jobb oldalt is vizsgáljuk meg ugyanígy.
– Feküdjünk le, a bal vállunk alá tegyünk párnát, a bal karunkat nyújtsuk a fejünk fölé. Jobb kezünkkel, körkörös mozdulatokkal kívülről befelé a mellbimbó felé haladva ismét tapintsuk át a mellet.
– Most vizsgáljuk meg az emlő és a hónalj közötti területet, illetve a hónaljakat úgy, hogy karunkat először a fejünk fölé tartjuk, majd a törzsünk mellé engedjük.
– Enyhén nyomjuk meg mellbimbót, és figyeljük, nem mutatkozik-e váladékozás. Ismételjük meg az előző pontok alatt írtakat a jobb mellel is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha az alábbi tüneteket észleljük, forduljunk orvoshoz
– csomó vagy göb az emlőben vagy a hónaljban
– a mell formájának megváltozása
– váladékozás a mellbimbóból
– a mellbimbó tartós behúzódása
– az emlő bőrének megváltozása (pl. új redő vagy gödröcske megjelenése)

Fontos, hogy ne ijedjünk meg, bármi szokatlan észlelünk. Először ugyanis meg kell ismerkednünk a saját melleinkkel. Így ha az első vizsgálatoknál gyanús dolgot fedezünk fel, ne essünk kétségbe, nagy valószínűséggel ártalmatlanok. A későbbiekben viszont figyeljünk oda minden változásra. Ha bizonytalannak érezzük magunkat, és rendellenességet észlelünk, inkább – feleslegesen akár -, de keressük fel az orvosunkat. Különösen fontos persze, hogy évente egyszer orvosi ellenőrzésen is részt vegyünk.

Bővebb infó www.daganatok.hu

Mellrákmellékletünket megtalálod május 14-én megjelenő, júniusi lapszámunkban!

Fotó: Profimédia – Red Dot