Laza profizmus – Új bisztró az északi parton

2015. május 30.
Bár márgakőzettel még nemigen találkoztunk, az északi parton most megnyílt, mesés Márga bisztró révén hamar megjegyeztük a nevét.

A csopaki hegyoldalban elterülő Szent Donát birtokon a borászat és a vendéglátás mindig is kéz a kézben fejlődött. Idén a birtok szívében megnyílt a teraszos Márga bisztró, amely előkelő helyen végezne a Balaton legszebb kilátása címért induló versenyen. A házigazda Deli János, aki korábban a pesti MÁK bisztróban dolgozott, a nem hosszú, de annál cizelláltabb menüért pedig Endrédi Zoltán séf a felelős, aki a veszprémi Chiantiból lehet ismerős.

Friss és – amennyire csak tehetik – a környéken termelt alapanyagokból főznek, a fogások mellé pedig a birtok és a régió jobbnál jobb borait kínálják. De feltűnik az asztalon a saját mandula, levendula és gyümölcsszörp is. Sőt ha nem vagyunk éhesek, nyugodtan lazulhatunk és iszogathatunk is mind a Márga teraszán, mind a birtok borkertjében. Hogy megkönnyítsük a döntést, hol is ebédeljünk a végre napsütéses hétvégén, említsünk néhány hívogató tételt a menüből.

Hogy tetszik a tökmagos nyúlterrine répasalátával vagy a bőrén sült pisztráng házi mandulával és brokkolival? De vétek lenne kihagyni a harcsafilét kapros túrógombóccal és narancsos édesköménnyel vagy a vaddisznószüzet fekete gyökérrel és laskagombával. Desszertnek pedig valóságos műalkotások például új hullámos mákos guba vagy tökéletes citromtorta közül választhatunk.

A Márga – amely a vidék egyik jellegzetes kőzetéről kapta a nevét – mindennap déltől este 11-ig vár.